Curtea Constituțională, după sesizarea lui Alaiba: secretul fiscal este constituțional
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională, după sesizarea lui Alaiba: secretul fiscal este constituțional

Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că articolul cu privire la secretul fiscal, prin care autoritățile pot îngrădi accesul la informații, este constituțional. Hotărârea a fost pronunțată pe 10 august și aceasta nu poate fi supusă niciunei căi de atac. O sesizare cu privire la controlul constituționalității articolului respectiv a fost depusă în luna februarie de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea privind controlul constituționalității articolului 129 punctul 19) din Codul fiscal, depusă de către Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În urma examinării sesizării, judecătorii au recunoscut drept constituțional articolul respectiv, „în măsura în care organele fiscale și instanțele de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor privind accesul la informații, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile care constituie secret fiscal și pot pune în balanță principiile concurente”, se arată în hotărâre.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, pe 25 februarie 2021, deputatul PAS Dumitru Alaiba a depus o sesizare în acest la Curtea Constituțională. Acesta a argumentat că, sub acoperirea legii, statul ar ține în secret prea multă informație de interes public.

„În Republica Moldova nu poți afla câte impozite plătește o întreprindere de stat sau lista companiilor care beneficiază de rambursarea TVA din buget. De asemenea, nu ai acces la informația de bază despre companiile care câștigă licitații de la stat și asta, conform legii, se motivează că ar fi secret fiscal”, a menționat atunci parlamentaru.

Mai mult, deputatul a prezentat și un exemplu în care a solicitat de la Serviciul Fiscal o informație simplă – cuantumul impozitelor achitate de cetățeanul Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui țării, și de către firmele în care acesta este fondator sau cofondator între 2017-2021.

„Răspunsul Serviciului Fiscal a fost previzibil. Informația nu poate fi prezentată pentru că aceasta constituie secret fiscal. Răspunsul FISC-ului este corect, dar nu este corect față de cetățeni. Asemenea răspunsuri primesc jurnaliștii, societatea civilă sau simplii cetățeni atunci când încearcă să obțină informația la care au tot dreptul”, a punctat Dumitru Alaiba.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: