Plenul CC a confirmat decizia emisă de Șova, prin care au fost suspendate hotărârile parlamentului ce vizează componența CC
Full Article 2 minutes read

Plenul CC a confirmat decizia emisă de Șova, prin care au fost suspendate hotărârile parlamentului ce vizează componența CC

Plenul Curții Constituționale (CC) a confirmat decizia din 23 aprilie, emisă de judecătoarea Liuba Șova, prin care au fost suspendate hotărârile parlamentului de revocare din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

„Decizia în discuție a suspendat acțiunea hotărârilor parlamentului din 23 aprilie 2021 referitoare la revocarea unui judecător constituțional și la numirea altui judecător”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea Constituțională.

Amintim că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Pe 24 aprilie, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu CC. Aceștia au solicitat începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

Pe 26 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat sesizarea lui Litvineco și a lui Pâslariuc. Instituția a precizat că va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: