„Da` la noi în apartament este gaz…” Ce au convenit Putin și Zelenski privind tranzitului de gaz
Full Article 2 minutes read

„Da` la noi în apartament este gaz…” Ce au convenit Putin și Zelenski privind tranzitului de gaz

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski și omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat, în cadrul summitului de la Paris, și pe tema tranzitului de gaz pe teritoriul Ucrainei, scrie astăzi, 10 decembrie, BBC. Aceștia nu au ajuns la niciun acord, însă potrivit liderului de la Kiev, „problema a fost deblocată”. 

„În cadrul întâlnirii bilaterale cu președintele (Putin), am discutat pe această temă. Mi se pare că problema a fost deblocată. Se vor continua discuțiile la nivel de consilieri, privind posibilitățile, volumul, prețul și alte detalii despre tranzitul gazului, pentru că este foarte important pentru toți”, a declarat Vladimir Zelenski.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a recitat câteva versuri dintr-o poezie pentru copii: „Da` la noi în apartament este gaz. Da` la voi?”.

„Și la voi este. Și va fi. Și poate fi cu mult mai ieftin, dacă vom reuși să ajungem la o înțelegere privind o colaborare cinstită”, a adăugat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a precizat că prețul pentru consumatorii finali ar putea scădea cu 25%.

Din delegația președintelui Vladimir Zelenski a făcut parte și directorul executiv al companiei Naftogaz, Iurii Vitrenko. Acesta a declarat presei că părțile nu au ajuns la niciun acord concret, însă discuțiile vor continua.

Amintim că contractul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul de gaz expiră la sfârșitul acestui an. Moscova insistă ca un nou acord să fie semnat, cu condiția ca cele două țări să renunțe la pretențiile reciproce și la prevederile deciziilor emise de Curtea internațională de Arbitraj.

De celaltă parte, Kievul consideră aceste condiții inadmisibile. În total, Naftogaz estimează datoriile Gazpromului la 22 miliarde de dolari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: