Decizia judecătorilor privind măsura de arest preventiv în cazul ex-deputatul PDM Vladimir Andronachi
Full Article 2 minutes read

Decizia judecătorilor privind măsura de arest preventiv în cazul ex-deputatul PDM Vladimir Andronachi

Ex-deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Andronachi va rămâne în arest la domiciliu cel puțin până în data de 18 iulie. Judecătorii au des să dea curs demersului procurorilor și au prelungit măsura preventivă. Potrivit Procuraturii,  există riscul eschivării și împiedicării bunei desfășurări a justiției precum și provocării unor dezordini publice în cazul eliberării lui Andronachi.

Totodată, în cadrul ședinței din 13 iunie 2023, acuzatorul de stat a înaintat un demers privind examinarea cauzei în ședință publică, deoarece în prezenta cauză penală nu figurează minori în calitate de inculpat, martor sau parte vătămată și probele prezentate nu reprezintă secret de stat. Mai mult ca atât, într-o altă cauză penală în privința altor inculpați, ce de fapt constituie același probatoriu și fapte, judecarea acesteia are loc în ședință publică, iar partea apărării nu a invocat drept temei că ar exista informații care să conțină secret de stat sau secret bancar.

Instanța de judecată nu a ținut cont de argumentele procurorului și a dispus respingerea demersului privind examinarea în ședință publică a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Andronachi. Încheierea în partea ce ține respingerea demersului procurorului privind examinarea cauzei în ședință publică nu poate fi contestată.

***

Fostul deputat, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni.

Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Anterior, el a declarat că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Amintim că după aproape jumătate de an de arest preventiv, Andronachi a scăpat de Penitenciarul nr.13. El a fost transferat în arest la domiciliu, pe 19 aprilie, urmare a deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău. De atunci, judecătorii au prelungit termenul aflării în arest la domiciliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: