Declarații antisemite într-o școală din Chișinău. Ministerul Educației cere sancționarea unei profesoare care l-a lăudat pe Hitler
Full Article 4 minutes read

Declarații antisemite într-o școală din Chișinău. Ministerul Educației cere sancționarea unei profesoare care l-a lăudat pe Hitler

O profesoară de educație pentru societate din Chișinău le-ar fi spus elevilor că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt – să extermine toți evreii”. Cel puțin aceasta scrie presa, după ce ar fi primit mesajul unei mame. Potrivit femeii, copiii ar fi fost șocați, dar n-au îndrăznit să vorbească, iar singurul elev care a protestat a fost apostrofat de către profesoară cu „tu închide gura”. Ministerul Educației a anunțat că a solicitat administrației liceului întrunirea Consiliului de Etică și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare. Totodată, instituția a încurajat părinții și elevii „să sesizeze și pe viitor astfel de cazuri administrației instituțiilor de învățământ și Ministerului Educației”. 

Ministerul Educației, despre un caz raportat de presă 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat pe 31 octombrie că „s-a autosesizat urmare a cazului mediatizat privind mesajul antisemit care, se menționează, că a fost transmis în timpul lecției de către o profesoară de Educație pentru societate într-un liceu”.

Instituția de la educație „condamnă cu fermitate cazurile de manifestare a comportamentelor și mesajelor extremiste și de subminare a demnității și drepturilor omului de către angajații sistemului educațional”.

Ministerul Educației și Cercetării invită cadrele didactice să reflecte critic asupra propriilor atitudini și să depună efort pentru schimbarea comportamentelor care derivă din stereotipuri, viziuni radicaliste și convingeri limitative și să conștientizeze că suntem o comunitate cu diverse resurse, cu valoroase experiențe de comunicare autentică atât cu elevii cât și cu părinții acestora. Avem un mare privilegiu și, totodată, o mare responsabilitate de a contribui la crearea unor comunități de oameni care respectă demnitatea umană, drepturile omului și prețuiesc diversitatea. Menirea fiecărui cadru didactic este de a susține, cu înțelegere și acceptare, cultura democratică ce presupune valorizarea demnității umane și a drepturilor omului, prețuirea diversității culturale, valorizarea democrației, dreptății, echității, egalității și a statului de drept”, se mai arată într-o declarație a Ministerului.

Urmare a acestui caz, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că „a solicitat administrației liceului întrunirea Consiliului de Etică și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare”.

Încurajăm totodată părinții și elevii să sesizeze și pe viitor astfel de cazuri administrației instituțiilor de învățământ și Ministerului Educației”, a menționat instituția.

Ce a scris presa despre caz 

Pe 29 octombrie, Agora a publicat un editorial în care se vorbește despre un mesaj al unei mame, copiii căreia învață la un liceu din Chișinău.

La una din lecții, profesoara de educație pentru societate le-a spus elevilor dintr-o clasă de-a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt – să extermine toți evreii”. Potrivit femeii, copiii ar fi fost șocați, dar n-au îndrăznit să vorbească. Singurul elev care a protestat a fost apostrofat de către profesoară cu „tu închide gura și nu-ți uita care e locul tău”, a relatat Agora.

Pentru astfel de declarații, potrivit sursei, Codul Penal a prevăzut și un articolul 135, aliniat 2 „Propaganda genocidului sau infracțiunilor împotriva umanității”, care spune: „Propaganda genocidului sau a infracțiunilor împotriva umanității, adică răspândirea publică a informației, inclusiv prin intermediul unui sistem informatic, sau orice alte acțiuni publice orientate spre negarea totală sau parțială, încuviințarea ori justificarea infracțiunilor de genocid sau a infracțiunilor împotriva umanității, recunoscute printr-o hotărâre a unui tribunal internațional înființat prin instrumente internaționale și a cărui competență este recunoscută de către Republica Moldova, făcută într-o manieră care poate provoca comiterea unor infracțiuni cu aplicarea violenței, se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unități convenționale sau cu închisoare de la 1 la 3 ani aplicată persoanei fizice[…]”

Reacția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului 

Oficiul Avocatului Poporului a declarat că Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Vasile Coroi „în limita atribuțiilor de care dispune s-a sesizat din oficiu pe cazul apărut în mass-media privind propaganda genocidului și a discursului de ură în sistemul de educație”.

Avocatul copilului consideră deosebit de periculoase astfel de mesaje adresate elevilor. Rasismul, homofobia și antisemitismul nu-și au locul în școală și într-o societate democratică”, a menționat sursa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: