Deputat PAS: „Pentru Moldova lucrurile sunt clare. Trebuie să stăm cât mai departe de Rusia, iar de UE – cât mai aproape”
Full Article 2 minutes read

Deputat PAS: „Pentru Moldova lucrurile sunt clare. Trebuie să stăm cât mai departe de Rusia, iar de UE – cât mai aproape”

Republica Moldova trebuie să se mențină cât mai departe de Federația Rusă și să se apropie cât mai rapid de Uniunea Europeană, susține deputatul partidului de guvernământ, Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. Reacția oficialului vine în contextul tensiunilor din Rusia, create de liderul grupării Wagner, Evghenii Prigojin, care și-a adus trupele în dimineața zilei în sudul Rusiei, înaintând în aceste momente spre capitala Moscova.  

„(…) Rusia lui Putin azi este o lume a anarhiei, războiului, revoltelor militare, și corupției. Rusia lui Putin nu are nimic cu stabilitatea și prosperitatea. Pentru Republica Moldova, lucrurile au devenit și mai clare. Trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin, și să ne apropiem cât mai rapid de Uniunea Europeană – de lumea civilizației, păcii, democrației, prosperității și stabilității”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian.

Amintim că Evgheni Prigojin, liderul grupării militare Wagner a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin. Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți. Cine este Evghenii Prigojin și cum s-a ajuns în această situație, vedeți AICI.

Precizăm că, în contextul evenimentelor din Rusia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina. De asemenea, MAEIE recomandă moldovenilor din aceste regiuni să părăsească locațiile, în cazul în care se mai află acolo. La rândul său, Guvernul a anunțat că continuă să urmărească cu atenție evenimentele din Federația Rusă și a dat asigurări că instituțiile statului sunt în dialog constant, inclusiv cu partenerii Republicii Moldova.

În caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964 9079.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: