Deputații de la Comrat vor discuta proiectul de lege PAS, care obligă Găgăuzia să restituie TVA din bugetul local, cu ambasadorii SUA și UE
Full Article 3 minutes read

Deputații de la Comrat vor discuta proiectul de lege PAS, care obligă Găgăuzia să restituie TVA din bugetul local, cu ambasadorii SUA și UE

Președinții și vicepreședinții Adunării Populare a Găgăuziei (APG) intenționează să facă o vizită la ambasada SUA în Moldova pe 27 octombrie, unde va fi prezent și șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks. Acolo, deputații găgăuzi intenționează să vorbească despre dezacordul lor cu proiectul de lege al PAS privind rambursarea TVA-ului de către Găgăuzia antreprenorilor. Informațiile au fost confirmate de președintele APG Dmitri Constantinov.

În cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei din 20 octombrie, vicepreședintele Alexandr Tarnavschi a declarat că un membru al grupului interparlamentar și unul dintre inițiatorii interpelării adresate președintei Maia Sandu în legătură cu proiectul de lege privind restituirea TVA din bugetul autonomiei, Serghei Cimpoeșu, a reușit să se întâlnească zilele trecute cu secretarul general al cabinetului prezidențial, Veaceslav Negruța.

A avut loc o discuție foarte lungă. Și a deschis multe întrebări dintr-o perspectivă diferită. Pentru că aceasta nu este doar o problemă economică și financiară, ci și una politică. Și există speranța că președintele, care nu a promulgat încă proiectul, îl va retrimite Parlamentului pentru revizuire. În plus, am trimis o înștiințare tuturor misiunilor internaționale care au legătură cu problemele minorităților. Sperăm că președintele va fi deasupra acestei situații și va returna proiectul pentru revizuire”, a spus vicepreședintele APG.

La rândul său, președintele APG Dmitri Constantinov a declarat că recent Ambasada SUA, după „șase luni de tăcere”, a fost de acord să primească unii reprezentanți ai Adunării Populare.

Am contactat și ambasadele. Tocmai am fost primiți de ambasada Turciei. Timp de șase luni, ambasadele SUA și UE nu se pot hotărî. Europa nu a dat niciun răspuns. Dar ieri am primit un răspuns de la ambasada SUA că ne vor primi pe 27, dar nu cu tot personalul, ci cu președinții și adjuncții. Va fi prezent și ambasadorul UE. Încă mai vrem să ne întâlnim. Există o mulțime de întrebări cu privire la TVA”, a spus el.

***

Precizăm că, pe 5 octombrie, Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege – elaborat de deputați PAS – care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Astfel, Găgăuzia ar putea fi obligată să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se procedează în prezent.

De menționat că președinta Maia Sandu nu a promulgat încă proiectul de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: