Deputații lui Șor au contestat la CC interdicția de a candida la alegeri. Cer suspendarea legii pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile locale
Full Article 3 minutes read

Deputații lui Șor au contestat la CC interdicția de a candida la alegeri. Cer suspendarea legii pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile locale

Cinci deputați ai ex-Partidului „ȘOR”, au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind noua modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova care interzice membrilor din conducerea formațiunilor neconstituționale să participe la scrutinele electorale pe o perioadă de la 3 la 5 ani. Parlamentarii cer Înaltei Curți, printre alte, să suspende amendamentul respectiv, pe durata examinării sesizării, astfel încât membrii fostului Partid „ȘOR”, recent declarat neconstituțional, să poată candida la alegerile locale, care urmează să se desfășoare pe 5 noiembrie, curent.

Fostul Partid „ȘOR” a calificat noua modificare operată la Codul Electoral ca fiind „abuzivă” și „ilegală”.

Un grup de deputați ai fracțiunii Partidului „ȘOR” a contestat vineri, 4 august, la Curtea Constituțională modificările legislative operate la Codul Electoral de către majoritatea parlamentară PAS, care interzic persoanelor din conducerea formațiunii și care dețin funcții elective să candideze la alegeri, în următorii cinci ani. În consecință, regimul antidemocratic Sandu-PAS a încălcat abuziv și ilegal drepturile fundamentale la alegeri libere a sute de cetățeni ai Republicii Moldova”, se arată în mesajul pe pagina de Facebook a formațiunii neconstituționale.

Ex-Partidul „ȘOR” a publicat și sesizarea depusă la CC. Astfel, autorii demersului solicită Înaltei Curți să verifice constituționalitatea amendamentul respectiv. Totodată, se cere suspendarea amendamentului, astfel încât membrii fostului partid să poată participa în alegeri locale.

 

Sesizarea a fost semnată de deputații independenți Vadim Fotescu, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Petru Jardan.

***

Precizăm că membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegerile locale din acest an și nici la cele parlamentare sau prezidențiale din anul viitor. Se întâmplă după ce Parlamentul a votat, pe 31 iulie, în lectură finală, un amendament la Codul Electoral prin care nu pot fi alese „pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic  declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”.

Cu toate acestea, Marina Tauber, deputata fostului Partid „ȘOR” a anunțat, pe 21 iulie, că este gata să participe la scrutinul electoral din 5 noiembrie. Deputata independentă a spus că este gata să lupte din nou pentru fotoliul de primar al municipiul Bălți, după ce în 2021 a fost scoasă din cursa electorală, din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: