„Dispari!”: Schimb de replici între fugarul Ilan Șor și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks
Full Article 4 minutes read

„Dispari!”: Schimb de replici între fugarul Ilan Șor și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks

Politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancara”, a cerut pe 11 noiembrie ca șeful Diplomației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Janis Mazeiks, să fie declarat persona non grata pe teritoriul țării. În reacție, ambasadorul UE la Chișinău l-a îndemnat pe Șor să revină în Moldova. Aici, spune Mazeiks, Șor „își poate petrece următorii 15 ani fără să își schimbe locația”.

Oligarhul fugar Ilan Șor i-a cerut ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, pe 11 noiembrie, să plece din Republica Moldova. Șor, care s-ar ascunde de justiția moldovenească în Israel, țară a cărui cetățean este, s-a arătat deranjat, după ce diplomatul s-ar fi referit la echipa sa și cea a Partidului „Șansă” cu calificativul „grup infracțional organizat”.

„Mă întreb ce forțe l-au obligat pe ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, să arunce cu noroi în politicienii moldoveni. Acesta a decis să se amestece în treburile interne ale țării mele și i-a numit pe cei mai altruiști și onești politicieni din echipa mea și din Partidul „Șansă” „grup infracțional organizat”. (…) Mažeiks și oamenii lui ar trebui să fie imediat declarați persona non grata. Ei abuzează de statutul lor pentru a influența situația politică de la noi sub pretextul „sprijinirii democrației”, dar de fapt o încalcă fundamentele. (…) Pleacă din țară, nerespectat domn Mažeiks!”, a scris Șor pe rețelele de socializare.

Șeful Diplomației UE în Moldova, Janis Mazeiks, a venit la scurt timp cu o reacție. Diplomatul susține că „este îmbucurător” să vadă că „un infractor condamnat” vrea să plece din Republica Moldova.

„Înseamnă că facem exact ceea ce trebuie, ajutând statul să scoată banii murdari din politica moldovenească. Oricum, sunt sigur că mulți moldoveni și-ar dori ca „cel mai altruist și onest politician” să revină în Moldova, unde își poate petrece următorii 15 ani fără să-și schimbe locația”, a scris Janis Mazeiks pe o rețea de socializare.

Amintim că, recent, ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks a comentat excluderea Partidului «Șansă», afiliat cu Ilan Șor, din cursa electorală. El a calificat decizia drept una „extraordinară”. Ambasadorul UE le-a recomandat autorităților să consolideze cadrul legal, astfel încât, pe viitor, astfel de decizii să poată fi luate din timp, fără a apela la o comisie pentru situații de urgență. „Noi am văzut încercări de a influența democrația. Am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova. Într-adevăr, a fost vizibil. Este vorba, potrivit SIS, de milioane”, a  menționat Mazeiks în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, pe 9 noiembrie.

***

Reamintim că, pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot, iar formațiunea nu a putut participa la scrutin. „Șansa” și echipa fugarului Ilan Șor au condamnat scoaterea partidului din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie și au contestat hotărârea CSE în instanțele de judecată.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului „OR”, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor. Ulterior, Șor a anunțat, alături de Tauber, că vor susține candidații acestui partid, în special la șefia Primăriei Bălți și Orhei.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: