DOC ANI nu vede conflict de interese că Dorel Musteață a participat la o procedură de vot în care era vizat
Full Article 3 minutes read

DOC ANI nu vede conflict de interese că Dorel Musteață a participat la o procedură de vot în care era vizat

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) declară că nu a existat conflict de interese atunci când șeful interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a participat la o procedură de vot în care era vizat. ANI a stabilit că nu a existat un conflict de interese real, iar hotărârea Consiliului nu vizează un interes personal al lui Dorel Musteață.

Autorul sesizării depuse la ANI informa că, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” din 9 decembrie 2021, moderatorul a prezentat înregistrări video a ședinței CSM din 29 noiembrie 2021 potrivit cărora Musteață a participat la adoptarea hotărârii prin care au fost acordate grade de calificare unor judecători, inclusiv lui.

Astfel, ANI a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese. Autoritatea declară că, potrivit procesului-verbal al ședinței CSM din noiembrie 2021, la ședință au participat 8 membri, însă hotărârea cu privire la acordarea gradului de calificare unor judecători a fost votată de 7 membri.

În procesul-verbal nu este menționat cine este membrul care nu a votat și din ce motiv – precizează ANI.

Prin urmare, Musteață a fost invitat la ANI pentru a-și prezenta punctul de vedere. Acesta a declarat că a participat la adoptarea hotărârii CSM cu privire la acordarea gradului de calificare a unor judecători doar în partea ce viza ceilalți judecători, nu și în partea ce îl viza pe el.

ANI spune că vizualizând înregistrarea video a ședinței CSM din 29 noiembrie 2021, inspectorul de integritate a constatat că Dorel Musteață a votat pentru acordarea gradului de calificare unor judecători, fără a menționa că votează doar în partea ce vizează ceilalți judecători, nu și în partea ce îl vizează.

Inspectorul de integritate a ajuns la concluzia că Musteață nu s-a aflat în situație de conflict de interese real atunci când a fost chemat să participe la adoptarea hotărârii CSM.

„Nu avea obligația de a declara situația de conflict de interese și de a nu participa la adoptarea hotărârii până la soluționarea conflictului de interese”, se menționează în actul de constatare al Autorității.

Astfel, ANI a decis că se constată lipsa încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către Dorel Musteață.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: