Mame cu copii cu dizabilități severe, adresare disperată către Ceban: nu concediați asistenții personali și nu le înjumătățiți salariile
Full Article 4 minutes read

Mame cu copii cu dizabilități severe, adresare disperată către Ceban: nu concediați asistenții personali și nu le înjumătățiți salariile

Grupul de inițiativă al mamelor din municipiul Chișinău, asistente personale ale propriilor copii cu dizabilități severe, solicită primăriei capitalei să anuleze ordinul pe care l-a emis, prin care urmează a fi concediați mai mulți asistenți personali, iar celor rămași li se va reduce salariul cu 50%. O cerere în acest sens a fost trimisă pe 16 ianuarie primarului capitalei Ion Ceban și fracțiunilor din Consiliul Muncipal Chișinău (CMC).

Noi, un grup de mame din capitală, asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe, solicităm anularea ordinului ce prevede concedierea mai multor asistenți personali, inclusiv pensionari, și reducerea cu 50% a salariilor celor rămași. Ordinul respectiv încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, inclusiv accesibilitatea, egalitatea în fața legii și dreptul de a trăi în comunitate. Mai mult ca atât, acest document este încontradicție cu obligațiile asumate de Republica Moldova prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, se arată în cerere.

Totodată, în document se menționează că decizia Primăriei Chișinău afectează asistenții personali, care au dreptul la un salariu echitabil, și are un impact negativ asupra calității vieții copiilor cu dizabilități.

Astfel, grupul de inițiativă a înaintat edilului și fracțiunilor din CMC următoarele revendicări:

– anularea imediată a deciziei de reducere a salariilor și de concediere a asistenților personali, inclusiv pensionari, care îngrijesc copii cu dizabilități severe;

– să fie inițiat un dialog deschis și transparent cu reprezentanții Grupului de inițiativă al mamelor dinmunicipiul Chișinău, asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe, pentru identificarea unor soluții echitabile, care să asigure bunăstarea copiilor noștri și a comunității în ansamblu. 

Precizăm că ordinul privind concedierea unor asistenți personali și reducerea lefurilor celor rămași a fost semnat pe 3 ianuarie de Direcția generală asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău. Reprezentanții muncipalității au acuzat Guvernul că este responsabil pentru această situație, făcând trimitere la faptul că după intrarea în vigoare a reformei de asistență socială „Restart” asistenții personali din țară vor fi achitați din bugetul statului și Fondul de susținere al populației, în timp ce cei din municipiul Chișinău și Găgăuzia – din bugetele locale. Aceștia au declarat că, odată cu demararea reformei, Guvernul nu a alocat resurse suplimentare la bugetul local, astfel municipalitatea nu are resurse pentru finanțarea serviciului.

Explicația Guvernului

Între timp, în cadrul ediției din 15 ianuarie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a comentat situația din jurul asistenților personali din muncipiul Chișinău și motivele invocate de administrația locală.

Buzu a explicat că după începerea reformei „Restart” a fost lichidat Fondul de susținere a populației, din care erau achitate salariile asistenților personali, pentru că veniturile acestuia erau generate, preponderent, de suma acumulată din taxa aeroportuară, iar încasările erau imprevizibile. Ulterior, potrivit ministrului, Guvernul a decis să achite din bugetul de stat lefurile asistenților personali din țară cu excepția celor din muncipiului Chișinău și Găgăuzia. Alexei Buzu a declarat că o astfel de hotărâre a fost luată pentru că numărul asistenților personali din municipiul Chișinău și Găgăuzia nu este atât de mare încât să fie o povară pentru bugetele lor.

În context, Alexei Buzu a recomandat Primăriei Chișinău să găsească mijloace financiare pentru salariile asistenților personali din teritoriul pe care-l administrează. Ministru Muncii a precizat că suma necesară nu este una mare, deoarece, din cei 2 200 de asistenți personali din municipiu, doar circa 400 erau achitați din Fondul de susținere a populației.

Din datele pe care le deținem din cei 2200 de asistenți personali din municipiul Chișinău, 380-390 erau remunerați din acel Fond de susținere a populației. O bună parte din asistenți, oricum erau remunerați din veniturile proprii ale municipalității. Respectiv, nu credem că este o problemă atât de mare ca municipiul Chișinău să identifice bani pentru a remunera 380-390 de oameni. Mai ales că au avut la dispoziție 6 luni să identifice aceste resurse. Există soluții în cadrul bugetului municipal pentru a identifica aceste fonduri. Legislația spune clar că orice autoritate trebuie să prioritizeze remunerarea muncii. Cred că colegii din Consiliul municipal Chișinău și Primărie vor identifica aceste resurse”, a declarat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: