DOC Serghei Iaralov, al doilea politician cu identitate dublă? Ce spunea Igor Dodon acum două luni
Full Article 3 minutes read

DOC Serghei Iaralov, al doilea politician cu identitate dublă? Ce spunea Igor Dodon acum două luni

Fostul vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut copia ordonanței prin care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc sunt cercetați într-un dosar penal.  

Astfel, potrivit portalului anticorupție.md, buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, politicianul și-a schimbat din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al  Agenției Servicii Publice (ASP) era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la putere în ultimii ani.

În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice (ASP) au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov.

DOC Serghei Iaralov, al doilea politician cu identitate dublă? Ce spunea Igor Dodon acum două luni

anticorupție.md

DOC Serghei Iaralov, al doilea politician cu identitate dublă? Ce spunea Igor Dodon acum două luni

anticorupție.md

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Precizăm că Serghei Iaralov ar fi plecat în iunie 2019 din Republica Moldova, după ce la Chișinău s-a format o nouă alianță de guvernare. În noiembrie 2019, Dumitru Diacov a anunțat, într-o emisiune televizată, că Serghei Iaralov nu mai este membru al Partidului Democrat din Moldova.

Totodată, în data de 4 decembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a precizat că al doilea moldovean care deține a doua identitate „nu este nici polician, nici funcționar public și nici membru de partid”. Șeful statului a precizat că cea de-a doua identitate a fost emisă pe numele Reznic Alexandru Mihai.

NM a solicitat un comentariu de la președintele Igor Dodon, însă până la ora publicării acestui articol, șeful statului nu a răspuns la mesaj.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: