Dodon s-a plâns pe Sandu la Procuratură. Șefa statului, acuzată de imixtiune în justiție și „indicații” în privința dosarelor
Full Article 3 minutes read

Dodon s-a plâns pe Sandu la Procuratură. Șefa statului, acuzată de imixtiune în justiție și „indicații” în privința dosarelor

Igor Dodon a depus o sesizare la Procuratura Generală, privind tragerea la răspundere penală a președintei Maia Sandu pentru așa-zisă „imixtiune în justiție”. Secretarul executiv al PSRM susține că în timpul unei întâlniri recente cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, șefa statului ar fi dat indicații în privința dosarelor penale în care este vizat.

Pe 16 iunie, Igor Dodon a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a anunțat că a depus o sesizare pe numele Maiei Sandu la PG. Totodată, acesta a publicat  și o serie de poze cu sesizarea depusă.

Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de „imixtiune în înfăptuirea justiției”. Potrivit lui, fapta ar fi avut loc în timpul întrevederii șefei statului cu membrii CSM din 12 iunie, curent. Drept probă, Igor Dodon a indicat în sesizare următorul paragraf din comunicatul emis de Președinție după întâlnirea Maiei Sandu cu magistrații: „Şefa statului a subliniat că sistemul trebuie curățat cât mai curând de judecătorii corupți care compromit imaginea întregului sistem şi pun în pericol existenţa Republicii Moldova ca țară. A menționat, de asemenea, că este nevoie de rezultate concrete, în special de condamnări în cazurile de corupție mare pentru a opri corupţia şi a restabili sentimentul de dreptate în societate”

Astfel, Igor Dodon consideră că sintagma „în special condamnări” face referire la „indicațiile directe” pe care Maia Sandu le-ar fi dat membrilor CSM.

„Prin acţiunile sale, Maia Sandu a comis infracţiunea de amestec în înfăptuire cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzelor penale în care sînt vizaţi oponenții ei politici şi cu scopul de a obţine pronunțarea unor hotărîri judecătoreşti ilegale”, se arată în sesizarea depusă de Dodon.

Mai mult, acesta susține că întrevederea dintre membrii CSM și șefa statului a fost de sorginte „politică”.

„Scopurile infracțiunii comise sunt următoarele:

1. scopul special de a împiedica examinarea multilaterală, deplină și obiectivă a unor cauze concrete în care sunt vizat subsemnatul și alți oponenți politici ai dnei. Sandu;

2. scopul de a obține pronunțarea unor hotărâri judecătorești ilegale care să fie folosite în interese politice;

3. scopul de a obține subordonare a justiției intereselor persoanale ale cet. Maia Sandu și grupului politic condus de aceasta;”, se mai arată în document.

În acest context, Igor Dodon cere Procuraturii Generale să demareze o anchetă pe faptele invocate în sesizare, să solicite ridicarea imunității Maiei Sandu, de care beneficiază în virtutea funcției de președinte, dar și tragerea acesteia la răspundere penală.

NM a solicitat un comentariu de la Președinție în legătură cu acuzațiile invocate de Igor Dodon. Deocamdată nu am primit un răspuns.

Amintim că președinta Maia Sandu a avut, pe 12 iunie, o întâlnire cu membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația din sistemul judecătoresc. De menționat că întâlnirea a avut loc la inițiativa CSM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: