„E nevoie încă de formare în etică”. Reacția Agenției pentru Relații Interetnice privind scandalul la Spitalul Republican
Full Article 2 minutes read

„E nevoie încă de formare în etică”. Reacția Agenției pentru Relații Interetnice privind scandalul la Spitalul Republican

Directorul Agenției pentru Relații Interetnice, Dmitri Moruz, a venit cu o declarație pentru NM cu privire la comportamentul unui medic din cadrul Spitalului Clinic Republican, în raport cu o pacientă vorbitoare de limba rusă. Oficialul recunoaște că în Republica Moldova este încă nevoie de formarea funcționarilor publici la capitolul etica profesională. 

Dmitri Moruz menționează că Agenția pentru Relații Interetnice implementează programe de stat în domeniul consolidării relațiilor interetnice.

„Apreciază foarte mult armonia socială inerentă societății noastre și consideră că orice manifestări de ură, inclusiv pe bază de limbaj, dăunează coeziunii sociale”, a declarat Moruz pentru NM.

Totodată, directorul instituției recunoaște că în Republica Moldova este încă nevoie de formarea funcționarilor publici în etica profesională în relația cu cetățenii, care să se bazeze pe respectul reciproc și pe drepturile cetățenilor de a primi anumite servicii.

„În același timp, îndemnăm mass-media să acorde o mare atenție și scrupulozitate publicării videoclipurilor realizate de terți și publicate pe canale anonime de internet, al căror conținut poate duce la incitarea la ură interetnică, iar martorii oculari sau victimele discursului instigator la ură să contacteze autoritățile competente, precum Consiliul pentru Egalitate sau Poliția”, a adăugat Dmitri Moruz.

***

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: