Energocom va cumpăra energie electrică direct de la furnizori și în luna iunie
Full Article 3 minutes read

Energocom va cumpăra energie electrică direct de la furnizori și în luna iunie

Compania de stat Energocom va cumpăra și în luna iunie energie electrică în baza negocierilor directe. Decizia a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale în cadrul ședinței din 23 mai.

Membrii CSE au mai decis să fie prelungit, pentru perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe”, anunță Executivul.

În luna martie, Guvernul a anunțat că contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spânu a precizat că, din cauza războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze.

Pe 29 aprilie, premierul Natalia Gavrilița declara că Comisia Situații Excepționale a abilitat SA „Energocom” să încheie contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe. Drept urmare, a fost identificată o soluție temporară, potrivit căreia Energocom-ul, în urma negocierilor cu centrala de la Cuciurgani a obținut achiziția energiei electrice la  un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră.

În aceiași zi, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a oferit detalii despre discuția din 28 aprilie, de la Varnița, dintre liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, consilierul prezidențial Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean. Potrivit deputatului Lilian Carp, pe lângă problemele de securitate, oficialii au discutat și despre păstarea, pentru o lună, a tarifului actual la energia electrică, în schimbul unor cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Rîbnița.

Pe 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul de achiziție nu fusese anunțat fiind invocat „secretul comercial”.

Amintim că pe 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul de achiziție nu fusese anunțat fiind invocat „secretul comercial”. Ulterior, ÎCS „Premier Energy” SRL a dezvăluit că prețul este de 84,74 USD/MWh. Acesta include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: