„Este o creștere foarte îngrijorătoare”. Natalia Gavrilița a vorbit despre prețul gazului în Europa
Full Article 3 minutes read

„Este o creștere foarte îngrijorătoare”. Natalia Gavrilița a vorbit despre prețul gazului în Europa

Republica Moldova are anumite formule de calculare a prețului la gazele naturale, iar acestea depind și de evoluția prețului pe piața internațională. Declarația a fost făcută, astăzi, de premierul Natalia Gavrilița întrebată dacă există riscul ca și Moldova să plătească un preț mai mare pentru gaz în contextul în care la nivel european s-a ajuns la un preț record. 

„Noi avem anumite formule pentru calcularea prețului la gazele naturale și ele depind inclusiv de evoluția pe piețele internaționale. Este o creștere foarte îngrijorătoare”, a spus Gavrilița.

Totodată, prim-ministra a declarat că se întrețin anumite discuții cu partenerii externi la acest subiect.

„Vorbim despre aceasta cu partenerii externi și sperăm foarte mult ca războiul să se întrerupă și să revenim la normalitate. Într-adevăr aceste prețuri sunt absolut inacceptabile”, a spus Gavrilița.

De menționat că astăzi, 7 martie, prețul gazelor în Europa a atins un record de 3 900 de dolari per mia de metri cubi, dar apoi a scăzut la 2 900 dolari.

***

În data de 13 ianuarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat detalii cu privire la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor de către Republica Moldova. Deși nu a divulgat formula completă din motive de confidențialitate, Spînu a confirmat că formula e un mixt de 30% la 70%, iar perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie.

Totuși, în mass-media a fost publicată o anexă secretă a contractului cu Gazprom. Astfel, potrivit documentului, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30% din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare.

Alte 70% din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3. 2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30% din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70%, în baza prețului de piață, scrie sursa citată – potrivit documentului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: