Ex-Partidul ”ȘOR”, mai aproape de a fi lichidat. Ministerul Justiției a creat Comisia care va iradia formațiunea
Full Article 3 minutes read

Ex-Partidul ”ȘOR”, mai aproape de a fi lichidat. Ministerul Justiției a creat Comisia care va iradia formațiunea

Ministerul Justiției a creat Comisia de lichidare a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC), care va fi formată din șapte membri. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial, relatează Moldpres.

Conform ordinului ministrului Justiției, Comisia este compusă din următorii membri: Ion Popa – vicepreședinte al Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova, Liliana Voiticovschi – șefa Direcției financiar-economice a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ruslan Nastas – șef adjunct al Direcției juridice a CEC, Pavel Dima – șef adjunct al Direcției generale expertiză juridică a Serviciului Fiscal de Stat, Tatiana Ianciu – ofițer principal al Direcției juridice a Ministerului Afacerilor Interne, Angela Popil – avocată și Olga Burea – avocată.

În calitate de lichidatori ai Partidului „Șor” din cadrul Comisiei de lichidare au fost desemnați Ion Popa – vicepreședintele Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați și Olga Burea – avocată.

Membrii Comisiei de lichidare a Partidului „Șor” vor fi remunerați lunar cu 16 mii de lei fiecare, iar la ședințele convocate vor putea fi invitate spre audiere și alte persoane.

Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională. Procesul de examinare a solicitării de a fi scos în afara legii a Partidului „Șor” a fost inițiat în baza unei sesizări depuse la CC de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității acestuia. Ședințele de examinare au început pe 10 mai curent. La ședințe au fost expuse probe potrivit cărora Partidul „Șor” ar fi mituit alegători și participanți la proteste, precum și ar fi organizat transportarea acestora. Reprezentanții Partidului „Șor” au respins afirmațiile și le-au calificat drept „politice”.

La hotărârea aprobată de CC, judecătorul constituțional Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar magistratul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată. Reprezentanții Partidului Șor au numit decizia CC drept „abuzivă și criminală”. Potrivit lor, aceasta va fi „prima hotărâre a Curții care va fi anulată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului”. La rândul lor, avocații Guvernului consideră hotărârea Curții drept „una istorică pentru democrația Republicii Moldova, aceasta fiind întemeiată și bazată probele prezentate de executiv”.

Într-un aviz al Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), cerut de Curtea Constituțională, experții europeni au menționat că „interzicerea unui partid politic este o măsură extremă, care poate fi aplicată doar dacă toate măsurile restrictive au eșuat, iar instanța ar trebui să analizeze cu atenție toate argumentele Guvernului”. Experții Comisiei de la Veneția au căzut de acord că „războiul din Ucraina a majorat riscurile de securitate la adresa țarii noastre”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: