Explozie la aeroportul din Tel Aviv. Ambasadorul Moldovei în Israel, după atacul cu rachetă: „Zborurile nu au fost afectate”
Full Article 4 minutes read

Explozie la aeroportul din Tel Aviv. Ambasadorul Moldovei în Israel, după atacul cu rachetă: „Zborurile nu au fost afectate”

Principalul aeroport israelian, Ben Gurion, din Tel Aviv, a fost ținta unui atac cu rachete, pe 9 octombrie. Potrivit martorilor oculari, racheta, care a fost trasă din Fâșia Gaza, a căzut în apropierea aeroportului, scrie BBC. Informați a fost confirmată și de ambasadorul Moldovei în Israel, Alexandr Roitman. Diplomatul a precizat că, într-adevăr, a avut loc o explozie la aeroportul din Tel Aviv, „însă zborurile nu au fost afectate”.

Potrivit BBC, de atacul asupra principalului aeroport din Tel Aviv, unul dintre cele mai mari orașe israeliene, se fac vinovați militanții Hamas – care au inițiat un atac militar masiv împotriva Israelului, pe 7 octombrie. De altfel, atacul a fost revendicat de militanții Hamas, care au declarat că „au mai efectuat un alt atac cu rachetă” asupra aeroportului Ben Gurion.

Explozie la aeroportul din Tel Aviv. Ambasadorul Moldovei în Israel, după atacul cu rachetă: „Zborurile nu au fost afectate”

BBC

Potrivit sursei citate, mai multe companii aeriene au suspendat zborurile către Tel Aviv, inclusiv trei transportatori americani – Air France, Lufthansa și Emirates. Totuși, de pe aeroportul din Tel-Aviv mai sunt operate unele zboruri de evacuare.

Anterior, Thailanda a spus că va decide cum să-și aducă acasă sute de cetățeni din Israel. Mii de thailandezi lucrează în agricultură lângă granița cu Fâșia Gaza. Și Nepal are în vedere planuri similare de evacuare, după moartea a zece dintre cetățenii săi. Ungaria și Polonia și-au scos trei sute de cetățeni în trei avioane. Și România a evacuat din Israel circa 300 de cetățeni ai săi. Republica Moldova a menționat anterior că va decide dacă să-și evacueze cetățenii în funcție de situație și de solicitările pe care le va primi în acest sens.

***

Amintim că Guvernul Israelului a anunțat oficial, pe 8 octombrie, instituirea stării de război pe întreg teritoriul țării. Decizia a fost luată urmare a atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început sâmbătă, 7 octombrie. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Potrivit ultimelor date, peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară.

Pe 9 octombrie, Israelul a anunțat că a preluat controlul asupra tuturor orașelor din țară. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, Daniel Hagari, a declarat în dimineața zilei de luni că „în prezent nu există lupte pe pământul izraelian”, totuși, a recunoscut el, în ultimele ore au existat ciocniri, pe care le-a catalogat drept „incidente izolate”, între trupe și militanții Hamas, care ar mai fi în țară. Detalii AICI.

De menționat că, oficial, în Israel se află aproximativ 13 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău au instituit o Celulă de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel. Urmare a ședinței din 9 octombrie, reprezentanții instituției au informat că Ambasada Moldovei din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, și că a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale. La fel Ministerul a anunțat, pentru moldovenii care doresc să părăsească Israelul, data rutelor comerciale disponibile în zilele următoare. Detalii AICI.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: