FărăMită: cum refugiați ucraineni pot contribui la combaterea corupției în Moldova

Ucrainenii care au căutat adăpost din calea conflictului armat își construiesc acum o nouă viață în Moldova. Pe măsură ce conflictul se prelungește, oamenii depun eforturi semnificative pentru a se integra în societatea noastră. Aproximativ 100.000 de oameni — o comunitate echivalentă cu populația municipiului Bălți — au găsit adăpost la noi acasă. Ei învață limba română, caută locuri de muncă, se informează cu privire la drepturile lor și încearcă să trăiască în siguranță.

Odată cu acordarea protecției temporare, refugiații își pot planifica viața în Moldova mai ușor, deoarece statutul le oferă mai multe drepturi pentru integrarea lor:
● asistență medicală primară și de urgență
● acces la învățământul general public
● asistență socială și măsuri de protecție socială
● dreptul de încadrare în câmpul muncii etc.

Cei care au obținut statutul de protecție temporară beneficiază de toate acestea în mod gratuit, la fel ca populația locală. «Atunci când se pretinde o sumă de bani în schimbul unui serviciu garantat gratuit, sau în cazul în care un refugiat este martor al unui caz de corupție, este foarte important ca aceste cazuri să fie raportate imediat, în special organelor competente de gestionarea acestor raportări. Beneficiarii și refugiații trebuie să înțeleagă și să conștientizeze că drepturile lor legale nu pot fi puse sub semnul întrebării printr-o cerere de mită, iar dacă se confruntă cu o asemenea situație, să știe că este o infracțiune reglementată de Codul Penal al Republicii Moldova, pentru care pedeapsa maximă prevăzută este închisoarea», explică Tatiana Agachi, juristă, Centrul de Drept al Femeilor.

Cum poți semnala un act de corupție?

Pornind de la convingerea că actele de corupție provoacă daune semnificative progresului economic și calității vieții societății, jurista încurajează refugiații și comunitățile în care locuiesc să raporteze actele de corupție atunci când li se cere mită pentru beneficii gratuite, prin:
● apelarea Liniei Naționale Anticorupție a CNA: 080055555;
● depunerea direct la CNA a unei plângeri pe faptele de corupție care li s-au întâmplat.

A fi refugiat nu este o alegere. A fi corupt — da. Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!

Despre campanie

«Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!» este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Proiectul este finanțat de către Guvernul Germaniei, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Tudor Mardei/NewsMaker

PAS a publicat lista candidaților săi pentru alegerile parlamentare

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a reunit pe 20 iulie, a aprobat lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Facebook/PAS

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

AFP

Un automobil a intrat într-o mulțime, în Los Angeles. Sunt cel puțin 30 de răniți

Cel puțin 30 de persoane au rănite în Los Angeles, după ce un automobil a intrat într-o mulțime. Despre acest lucru a relatat CNN, cu referire la informațiile autorităților.

Potrivit Departamentului de Pompieri din Los Angeles (LAFD), incidentul a avut loc pe 19 iulie, în jurul orei 2:00 noaptea, ora locală, pe strada Santa Monica, în apropierea unui club de noapte.

Cel puțin 30 de persoane au fost rănite, după ce mașina a intrat în mulțime. Șapte victime au fost transportate în stare critică la spital, șase în stare gravă, iar 10 în stare moderată, potrivit autorităților.

Conform poliției, șoferul vehiculului a fost extras din mașină de către mulțime și apoi „agresat” în cursul confruntărilor. Acesta ar fi fost împușcat, fiind ulterior transportat la spital. Starea sănătăţii sale rămâne necunoscută. Suspectul care a tras asupra şoferului a fugit şi este căutat de oamenii legii, care au detaliat caracteristicile sale fizice pe platforma X.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: