Protest și contraprotest la Comisia Electorală Centrală (CEC). În timp ce reprezentații Partidului „Șansă”, apropiat lui Ilan Șor, susțineau discursuri în fața instituției electorale, o femeie scanda către manifestanți „la pușcărie” și „hoții”. Contramanifestanta este protestatara care în 2022 se arăta împotriva „orășelului de corturi” din centrul Chișinăului și acțiunilor organizate de Partidul „ȘOR”, declarat recent neconstituțional.
„La pușcărie” și „hoții”, scanda contramanifestanta pe 27 octombrie în fața CEC, adăugând că cei prezenți la evenimentul Partidului Șansă „sunt plătiți”. Femeia era înconjurată de polițiști, dar și de susținătorii Partidului „Șansă”.
„Victorie”, scanda la rândul său Valerii Klimenko, arătându-se indignat de contramanifestantă. Întrebat de corespondentul NewsMaker de ce strigă „victorie” și „victorie asupra la ce”, consilierul din cadrul Consiliului Municipal Chișinău al Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, a răspuns „victorie asupra idioților de acest fel” și a arătat spre contramanifestantă.
„Luați provocatorii”, striga în același timp o susținătoare a Partidului „Șansă”. „Ea este trimisă de Maia Sandu, de fiecare dată, și ofensează oamenii. Trebuie luată de aici”, a adăugat ea.
De menționat, contramanifestanta – participantă la evenimentul din fața CEC – este Nina Lozovanu. În 2022, femeia a desfășurat contraproteste în centrul capitalei, la „orășelul de corturi”. Atunci, ea a spus pentru NewsMaker că este locuitoare a capitalei și se implică pentru că „pe primul plan ar trebui să fie demnitatea, mândrie să avem în primul rând față de copii noștri, să spună că „iată eu am un părinte care nu se vinde și nu se cumpără””.
De menționat că Partidul „Șansă”, apropiat lui Ilan Șor, a anunțat că va desfășura un marș, la Chișinău, pe care l-a numit „Pentru Alegeri corecte”. Reprezentanții partidului au menționat anterior că acțiunea va fi pașnică și va avea loc în toate orașele din Republica Moldova. Precizăm că evenimentul de la Chișinău nu s-a desfășurat sub formă de marș. Manifestanții pe întreaga durată a evenimentului au scandat și, unii din ei, au ținut discursuri în fața CEC.
***
După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.
Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Ulterior, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.
Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.
Mai precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.
Pe 26 octombrie, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au confirmat pentru NewsMaker că, în Găgăuzia, la sediul Partidului „Șansă” au avut loc percheziții. Partidul „Șansă”, apropiat lui Ilan Șor, a declarat că „toate acțiunile ilegale vor fi contestate” și că acestea sunt „încercări” ale PAS de a-i împiedica să participe la alegeri. PAS a numit acuzațiile „aberații” și a declarat că așteaptă finalitate pe toate dosarele.
Ulterior, Poliția Republicii Moldova a declarat că au avut loc 65 de percheziții în mai multe localități din țară. Se menționa că perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic, dar și a unor reprezentanți independenți ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale. Potrivit imaginilor filmate cu camera ascunsă și publicate de oamenii legii, perchezițiile au avut loc la reprezentanții Partidului „Șansă”. Trei persoane au fost reținute, reprezentanți ai partidului vizat.
Poliția a menționat că aproape la toți figuranții percheziționați au fost găsite carduri bancare PYYPL, telefoane și tablete în care a fost instalată aplicația mobilă pentru gestionarea tranzacțiilor, liste cu înscrisuri cu participări la diferite evenimente și sumele achitate participanților.
Disclaimer! Redacția NM condamnă Condamnă apelurile de violență, dezumanizare, revanșism, xenofobie, discurs instigator la ură și exploatarea fobiilor dar și a prejudecăților, inclusiv în timpul războiului. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.