FOTO Un apropiat al lui Navalnîi, atacat la Vilnius: „Un salut atât de caracteristic de la Putin”
Full Article 3 minutes read

FOTO Un apropiat al lui Navalnîi, atacat la Vilnius: „Un salut atât de caracteristic de la Putin”

În seara zilei de 12 martie, la Vilnius, a fost atacat un aliat al lui Alexei Navalnîi, scrie BBC News. Este vorba despre Leonid Volkov, aflat în lista „agenților străini” a Rusiei și care până în martie 2023 a condus Fundația Anticorupție fondată de Navalnîi. Potrivit colegilor săi, Volkov a fost atacat în apropierea casei sale. Acesta ar fi fost bătut cu un ciocan. 

Kira Iarmîș, care a fost purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a scris pe rețelele de socializare că lui Volkov „i-a fost spart geamul mașinii și i s-a stropit cu gaze lacrimogene în ochi, după care atacatorul a început să-l bată pe Leonid cu un ciocan”.

Iarmîș a declarat pentru Agetstva că Volkov a încercat să se apere de atacatori cu ușa mașinii și cu picioarele. „De aceea l-au lovit unde au nimerit – în picioare”, a adăugat ea.

Directorul Fundației Anticorupție Ivan Jdanov, organizație fondată de Navalnîi, a publicat imagini cu Volkov. Potrivit acestora, lui Volkov i-au fost afectate atât picioarele cât și fața. Totodată, Jdanov a menționat că lui Volkov i-au lovit picioarele cu un ciocan, fiindu-i atinse și mâinele.

FOTO Un apropiat al lui Navalnîi, atacat la Vilnius: „Un salut atât de caracteristic de la Putin”

Telegram/Жданов

FOTO Un apropiat al lui Navalnîi, atacat la Vilnius: „Un salut atât de caracteristic de la Putin”

Telegram/Жданов

FOTO Un apropiat al lui Navalnîi, atacat la Vilnius: „Un salut atât de caracteristic de la Putin”

Telegram/Жданов

La fața locului au ajuns polițiștii și medicii de pe ambulanță. Ultimii l-au luat pe Volkov la spital. Mai târziu, Volkov a anunțat că s-a întors acasă.

„Un bărbat m-a atacat cu un ciocan chiar lângă casă, în curte. M-a lovit la picior de vreo 15 ori. Piciorul a rămas întreg. E greu să merg, dar îmi spun că nu există nicio fractură. Mi-am rupt în schimb mâna”, a menționat Volkov la revenirea din spital.

Totodată, el a adăugat că acesta „a fost un salut atât de evident, tipic, caracteristic de tip banditesc de la Putin”.

Potrivit Delfi, poliția lituaniană a confirmat că în seara zilei de 12 martie, la Vilnius, un cetățean rus a fost bătut în apropierea casei sale. Atacul, potrivit oamenilor legii, a avut loc la ora locală 22:06.

Comentând situația, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a menționat că „mesajele despre un atac asupra lui Leonid sunt șocante”. „Autoritățile competente și-au început activitatea. Cei vinovați vor trebui să răspundă”, a comunicat oficialul.

Potrivit sursei, până în martie 2023, Volkov a condus Fundația Anticorupție fondată de Navalnîi. În Rusia împotriva lui Volkov a fost deschis un dosar penal, fiind acuzat că „induce minorii la acțiuni ilegale”, adică să participe la proteste. La începutul lui 2021, Lituania a refuzat să-l extrădeze pe Volkov în Rusia și a calificat acuzațiile aduse împotriva lui motivate politic.

***

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El a murit într-o închisoare din Siberia, unde era deținut din motive politice. Opozantul rus, considerat principalul critic al lui Putin, a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul Borisov din Moscova. Părinții lui Navalnîi și mii de oameni, care au adus flori și au scandat „Alexei”, „Îți mulțumim” și „Eroii nu mor”, l-au condus pe ultimul drum pe politician. Alături nu au fost, însă, fratele, soția și copiii acestuia, care se află peste hotare din motive de securitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: