Gazprom pierde controlul asupra rețelelor de transport a gazelor din Moldova. Cum rămâne cu regiunea transnistreană? Analiză NM
Full Article 4 minutes read

Gazprom pierde controlul asupra rețelelor de transport a gazelor din Moldova. Cum rămâne cu regiunea transnistreană? Analiză NM

Rețelele de transport a gazelor din Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz – subsidiară a companiei de stat românești Transgaz. Dar aceasta se va întâmpla doar pe malul drept al Nistrului. În regiunea transnistreană, conducta va fi în continuare administrată de Moldovatransgaz, o subsidiară a Moldovagaz. Acesta este rezultatul unei activități de durată a autorităților moldovenești de a obliga Gazpromul să respecte cerințele celui de-al treilea pachet energetic european în Moldova.

De ce Vestmoldtransgaz?

Vestmoldtransgaz, subsidiară a operatorului de stat român de gaze Transgaz, a semnat pe 4 septembrie un contract de închiriere a rețelei de transport a gazelor din Moldova (GTS) cu proprietarul acesteia Moldovatransgaz, subsidiară a Moldovagaz. Contractul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Trebuie să menționăm că Moldovatransgaz nu a închiriat GTS-ul din Moldova din proprie inițiativă. În iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege, conform căreia Moldovatransgaz era obligată să depună documentele necesare la ANRE până în data de 10 septembrie 2023 pentru certificarea și confirmarea separării de Moldovagaz. În caz contrar, ANRE urma să retragă licența companiei și să „desemneze provizoriu un nou operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova”.

În acest sens, ANRE a menționat că separarea operatorilor sistemelor de transport a gazelor naturale este o cerință a celui de-al treilea pachet energetic.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat în unul dintre interviurile sale că Moldovatransgaz a elaborat toate documentele necesare certificării, le-a propus și înaintat organelor de decizie corporative, dar Gazprom (care deține pachetul majoritar de acțiuni al Moldovagaz) a fost împotrivă.

Atunci Moldovagaz a informat ANRE despre imposibilitatea de a depune la timp toate documentele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport a gazelor Moldovatransgaz. Ulterior, ANRE a numit temporar Vestmoldtransgaz drept operator al întregului sistem de transport al gazelor naturale din Moldova. Rețelele urmau să fie transferate în gestionarea Vestmoldtransgaz pe 19 septembrie și doar în cazul în care Moldovatransgaz nu va finaliza certificarea și separarea de Moldovagaz.

Între timp, Vestmoldtransgaz a încheiat cu succes procedura de certificare.

Moldovatransgaz a anunțat că semnarea contractului cu Vestmoldtransgaz a devenit posibilă datorită numeroaselor întâlniri de lucru organizate cu reprezentanții companiilor, cu acționarii acestora și instituțiile de stat. „Din 19 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz va prelua conducerea sistemului de transport al gazelor din Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Totodată, compania va prelua pe rând contractele actuale de întreținere încheiate de Moldovatransgaz, asigurând astfel continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale”, se arată într-un comunicat.

Între timp, pe 5 septembrie, Guvernul a anunțat că Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat o decizie separată cu privire la transferul GTS. Potrivit acesteia, Vestmoldtransgaz nu va gestiona întreaga rețea, ci doar infrastructura de pe malul drept al Nistrului. Iar Moldovatransgaz, în conformitate cu decizia comisiei, va continua să administreze gazoductul din regiunea transnistreană.

„Moldovatransgaz va continua operarea tehnică a segmentului transnistrean în baza acordurilor de operare existente”, a menționat în acest sens Moldovatransgaz.

De menționat că activele în sine (GTS) vor rămâne în continuare în proprietatea Moldovatransgaz, o subsidiară a Moldovagaz.

Cât costă pachetul pentru Moldova?

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, al cărui cerințe Moldova s-a angajat să le respecte încă din 2012, presupune separarea aprovizionării, transportului și distribuției pe piața gazelor. Scopul acestuia este de a nu permite furnizorilor blocarea accesului concurenților la infrastructura de transport.

Pentru Moldova, în practică, aceasta înseamnă că activele de transportare a gazelor, care se află în continuarea la balanța Moldovagaz, trebuie să fie transferate în proprietatea unei întreprinderi separate, care a fost creată special în acest scop – Moldovatransgaz (deținută 100% de Moldovagaz).

Există trei moduri de a separa infrastructura de transport de furnizori.

Cea mai dură opțiune: Ownership unbundling (OU: Operator de separare a proprietății) interzice companiilor care extrag, generează sau importă gaze să controleze sau să dețină pachetul majoritar de acțiuni al rețelelor de distribuție.

Independent System Operator (ISO: Operator independent de sistem) permite companiilor integrate vertical să păstreze rețelele în proprietate. Această opțiune îi obligă, totuși, să transfere activele către conducerea unei alte companii – un operator de sistem independent.

Independent Transmission Operator (ITO: Operator independent de transport) lasă companiilor mari dreptul de a păstra capacitatea de transport deținută și operată, solicitând în același timp să fie respectate unele reguli pentru a separa gestionarea rețelei de alte activități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: