„Să nu admitem concurența cu Moldovagaz”. Cum conflictul dintre ANRE și Rotalin Gaz întărește pozițiile companiei-fiice a „Gazprom” în Moldova
Full Article 5 minutes read

„Să nu admitem concurența cu Moldovagaz”. Cum conflictul dintre ANRE și Rotalin Gaz întărește pozițiile companiei-fiice a „Gazprom” în Moldova

Cel mai mare furnizor alternativ de gaze din Moldova, Rotalin Gaz, ar putea părăsi piața. Compania nu este de acord cu tariful impus de ANRE, care este mult mai mic decât tariful Moldovagaz. Compania a acuzat ANRE că a încălcat principiul concurenței libere, iar regulatorul a acuzat Rotalin Gaz că a avut profituri în exces. NM face lumină în conflictul care a izbucnit pe piața gazelor.

Cum a izbucnit conflictul

Compania Rotalin Gaz, care deține rețele de distribuție a gazelor în cinci raioane centrale ale țării și deservește aproximativ 20 de mii de consumatori, s-a adresat pentru prima dată în iulie la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru aprobarea unui tarif fix. Potrivit calculelor companiei, tariful ar fi trebuit să fie de 16,70 lei pentru un metru cub (fără TVA) pentru consumatorii conectați la rețele de presiune joasă (la acestea sunt conectați consumatorii casnici). Anterior, compania furniza gaze conform tarifelor aprobate pentru Moldovagaz.

La începutul lunii septembrie, ANRE a stabilit pentru clienții Rotalin Gaz un tarif de  11,71 lei pentru un metru cub (inclusiv TVA). Compania nu a fost de acord cu acest tarif și a cerut autorității de reglementare să o elibereze de obligația de a furniza gaze consumatorilor contra unui tarif fix.

Iar în data de 23 septembrie, Rotalin Gaz a anunțat că s-a adresat Comisiei pentru Situații Excepționale cu o cerere în care acuză ANRE și întreprinderea de stat Energocom de discriminarea furnizorilor privați de gaze. Compania a cerut ANRE să revizuiască metodologia de calcul a tarifelor și tariful stabilit pentru Rotalin Gaz. În plus, compania a cerut ca întreprinderea de stat Energocom să fie obligată să le vândă gaze naturale în aceleași condiții ca și Moldovagaz, amenințând că în cazul în care cererea nu îi va fi satisfăcută va părăsi piața moldovenească.

Totodată, compania a reamintit că în 2018, ANRE a obligat furnizorii privați să livreze gaze la prețuri reglementate, „dar nu a oferit mijloace pentru îndeplinirea acestei obligații și niciun mecanism de compensare a pierderilor”.
„Mai mult, ANRE, fără argumente rezonabile, nu permite unui astfel de furnizor să se retragă din această obligație, aducând în așa mod compania noastră la faliment. Acțiunile ANRE contravin principiilor pieței libere, limitează furnizorii independenți de gaze și permit Moldovagaz să monopolizeze piața și să priveze consumatorii de alegere”, a declarat compania.

Rotalin Gaz susține că este capabilă să furnizeze gaze la prețuri nereglementate mult mai accesibile „decât își poate permite acum Moldovagaz”, dar autoritățile împiedică acest lucru. „Consumatorii sunt limitați în alegerea furnizorilor. În plus, deciziile tarifare recente ale ANRE indică tentative de a elimina orice concurență pentru Moldovagaz”, a spus compania, adăugând că a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să intervină în această situație.

La câteva zile după ce Rotalin Gaz a anunțat că nu-și poate continua activitatea, ANRE a reacționat.
Agenția a precizat că toate observațiile făcute de Rotalin Gaz, precum și cerința de eliminare a obligației de a presta servicii la tarif fix, indică intenția companiei de a părăsi piața reglementată „fără a returna consumatorilor surplusul de fonduri încasat ca urmare a livrării gazelor la prețuri aprobate pentru Moldovagaz, care nu corelează cu cheltuielile reale ale Rotalin Gaz pentru achiziționarea gazelor naturale.”

ANRE a cerut companiei să continue aprovizionarea populației cu gaze amenințând-o cu suspendarea licenței și cu o amendă de 5% din cifra de afaceri anuală a companiei.

Esența disensiunilor dintre ANRE și Rotalin Gaz este simplă. Compania este nemulțumită că ANRE a inclus în tarif doar abateri pozitive de tarif pentru acest an și nu a ținut cont de pierderile companiei din perioadele precedente. ANRE face trimitere la metodologia de calcul a tarifului în baza căreia au fost făcut calculele, și la necesitatea de „returnare” consumatorilor a „ supraprofitului încasat în 2023”.
Dacă ANRE și Rotalin Gaz nu vor găsi o soluție pentru depășirea situației, ANRE va fi obligată să numească Moldovagaz drept „furnizor de ultimă speranță” pentru consumatorii Rotalin Gaz.

Ce urmează

Expertul în energie și membrul consiliului de supraveghere al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a menționat într-un interviu acordat NM, că în cazul în care Rotalin Gaz nu poate cumpăra gaze de la Energocom, atunci compania nu poate fi în aceeași poziție ca și Moldovagaz. „Dacă și Rotalin Gaz furnizează gaze consumatorilor la tarif fix, atunci ar fi corect ca compania să cumpere gaze și de la Energocom. În cazul Moldovagaz, nu există un acord între acționari [de la cine să cumpere gaze], așa că era nevoie de o decizie în acest sens a Comisiei pentru Situații Excepționale”, a spus Tofilat.

Nu este clar deocamdată dacă posibilitatea de a cumpăra gaze de la un furnizor de stat va salva Rotalin Gaz.

Directorul Energocom, Victor Bînzari, a explicat pentru NM că până acum Rotalin Gaz nu a cumpărat gaze de la Energocom în aceleași condiții ca și Moldovagaz, pur și simplu pentru că nu era rentabil din punct de vedere comercial. „În primăvară și vară, Energocom a vândut gaze Moldovagaz contra unui preț mai mare decât cel de pe piață. Prin urmare, [achiziționarea de la Energocom] nu avea niciun sens. După ce Energocom a achiziționat gaze, inclusiv pentru sezonul rece, la un preț bun, am transmis Rotalin Gaz acum două zile o scrisoare cu propunerea de a încheia un contract standard de furnizare a gazelor. Acum așteptăm un răspuns”, a spus Bînzari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: