Grosu, replică pentru Lavrov de la București: „Republica Moldova revine în UE”
Full Article 3 minutes read

Grosu, replică pentru Lavrov de la București: „Republica Moldova revine în UE”

Declarația ministrului rus de Externe Serghei Lavrov potrivit căreia „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev” este „imperialistă și expansionistă”. Precizarea a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu într-un interviu pentru Digi24 din 5 martie, la București. Oficialul a adăugat că Lavrov a încetat să mai fie un diplomat și este doar un „purtător de mesaje” agresive ale „dictatotrului” Putin. 

Eu am cunoscut un Lavrov, cu zeci de ani în urmă, care părea a fi un diplomat, cel din zilele noastre nu mai este diplomat. Lavrov din zilele noatre nu mai este un diplomat, este doar purtătorul mesajelor agresive ale unui dictator și criminal de război, care se numește Putin. Asta e tot ce a rămas din Lavrov. Nu mai e acea imagine marcată de ani, în rest sunt mesaje agresive, expansioniste, imperialiste, care sunt atacuri și nu doar la adresa noastră, ci și la adresa țărilor baltice, la adresa României. Se înscrie într-o logică a dictatorului Putin și tot ce înseamnă democrație, alegeri libere și corecte pentru acești indivizi înseamnă un pericol și tot ce înseamnă integrare europeană ei nu au considerat dreptul țărilor, cum e Republica Moldova, sau cum sunt alte țări, Ucraina, Georgia, să-și decidă singure viitorul, din care parte a lumii să facă parte”, a declarat președitele Parlamentului.

Igor Grosu a menționat că răspunsul său către Serghei Lavrov este „foarte simplu”: „Republica Moldova nu se duce în UE, Republica Moldova revine în UE”.

Noi am fost parte din UE. Și istoria ține minte, 1812, atunci când tot acest imperiu ne-a rupt din trupul Europei. E decizia noastră. Suntem mici, avem rolul nostru, trăsăturile noastre, dar noi cerem și vom cere în continuare să fie respectat dreptul nostru de a alege din care lume să facem parte”, a adăugat Igor Grosu.

***

Precizăm că pe 1 martie, în marja Forumului Diplomației de la Antalya, a spus că „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”, în contextul unei declarații despre reluarea formatului de negociere „5+2” privind diferendul transnistrean. În replică, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a spus că autoritățile țării noastre au fost alese pe cale democratică și i-a sugerat omologului său rus să se informeze „corect” despre situația din regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: