„Ideea afacerii noastre a apărut în momentul în care a trebuit să alegem: emigrăm sau încercăm să deschidem ceva aici” – Hariuc Alexandru, antreprenor

Fiecare afacere are în spate o idee sau situație simplă dar vitală, de la care s-a dezvoltat mai apoi un plan de afaceri de succes. Familia Hariuc a decis să-și deschidă propriul magazin în orașul lor de baștină, Ștefan Vodă, în momentul în care erau indeciși: să emigreze în Rusia sau să își încerce norocul aici și să pună pe picioare o afacere în domeniul comerțului. Nu s-au temut de provocări și în scurt timp au pus temelia magazinului de produse pentru casă și gospodărie „Luminița”, pe care l-au construit de la zero, pe un lot de pământ proaspăt achiziționat.

Au fost susținuți în dezvoltarea ideii lor de afaceri de către Microinvest și spun cu încredere că anume acest lucru i-a motivat să nu cedeze. La început de noiembrie au inaugurat un nou magazin și nu planifică să se oprească aici. E greu să fii antreprenor, dar e atât de plăcut când munca ta dă roade și reușești în timp să-ți aduni clienți fideli și mulțumiți. În continuare, te invităm să afli cum le-a reușit să înceapă de la zero o afacere în Moldova și ce scopuri își propun pentru anul care vine.

– Alexandru, ce v-a motivat să reveniți acasă și să inaugurați o afacere?

– Eu am lucrat o perioadă în Rusia. Deja chiar ne gândeam să ne mutăm acolo, dar parcă ceva ne oprea. Când într-o seară, prin 2011, soția m-a sunat și a întrebat ferm: „Ce facem mai departe?”. A fost un moment decisiv pentru noi, mai ales pentru mine, pentru că banii acolo erau alții. Atunci, am decis să revin acasă, să cumpăr un lot de pământ pe care l-am găsit la preț bun și să pun temelia viitoarei noastre afaceri. Iar când spun temelie, asta e la propriu, noi am pus fiecare cărămidă din construcția acestui magazin și totul am făcut cu forțele proprii.

– Ce pot să găsească clienții din Ștefan-Vodă în magazinele „Luminița” și „Regal Textil”?

– „Luminița” este un magazin universal, în care avem practic tot de ce e nevoie în casă și gospodărie. În regiuni astfel de magazine sunt foarte necesare. Printre cele mai importante categorii de produse pe care le comercializăm, se numără: textile, veselă, produse chimice și detergenți de diverse tipuri, ustensile de bucătărie, accesorii pentru baie și multe altele. Avem recenzii foarte pozitive și clienți fideli, mai ales doamnele, care spun în glumă că nu trebuie să mai intre pe la noi, pentru că le trebuie de toate. Recent, am inaugurat al doilea magazin – „Regal Textil”, specializat în vânzarea textilelor, ca să aducem un sortiment mai mare de produse și să avem mai mult spațiu.

– Cât e de greu să gestionezi o afacere de familie? Cu ce probleme vă confruntați și cât de rentabilă este o astfel de afacere în regiune?

– Cu siguranță nu e ușor, ca în oricare afacere, e nevoie de mult timp, efort, investiții, planificare și gestionare corectă. Chiar dacă pare a fi o afacere mică, noi ne dedicăm practic tot timpul, inclusiv cel liber, ca să organizăm totul cât mai eficient. Noi uneori râdem în familie că eu sunt ministrul de externe, iar soția ministrul de interne. Eu sunt responsabil de aducerea mărfii, gestionarea finanțelor, investițiilor, achitarea serviciilor. Soția are grijă de magazine, vine cu idei de îmbunătățire, lucrează cu angajații și clienții. E o afacere pur familială, totul facem noi, pași mici dar încrezători, plus câțiva angajați, care lucrează ca vânzători. În pandemie, am făcut un pas important, am lansat un mini magazin online. Mai avem de lucru la acest capitol, dar deja avem comenzi din mai multe regiuni, Ștefan-Vodă, Căușeni și chiar din Chișinău.

– Cum ați început colaborarea cu Microinvest?

– Când am început să construim clădirea magazinului, colaboram cu altă instituție financiară, ca în cele din urmă ei să se refuze de noi, aveau dubii că afacerea noastră va merge și că ne vom descurca. Printr-o recomandare am aflat de Microinvest, ei au fost salvarea. Au venit la noi, am avut o discuție și în decurs de o săptămână ne-au refinanțat creditul. De atunci avem o colaborare foarte frumoasă. Tot la Microinvest am apelat și când am decis să reconstruim al doilea magazin. Apreciem foarte mult receptivitatea lor la toate solicitările, amabilitatea și faptul că oferă soluții individuale pentru fiecare client, fără prea multă birocrație. Mai nou, cu suportul Microinvest am reușit să ne procurăm și o mașină nouă, tot pentru afacere, chiar aveam mare nevoie de ea. E foarte important să ai parteneri pe care te poți baza și, desigur, care te înțeleg, așa cum este Microinvest.

– Ce sfaturi le-ați da celor care încă stau la dubii dacă merită să să-și încerce norocul acasă?

– Dacă nu încerci nu vei avea succes. Din 2011, când am decis să revin acasă și să ne stabilim aici cu totul și până în prezent am parcurs multe etape, unele mai ușoare, altele mai dificile, dar nu am regretat niciodată că am luat această decizie. Nimic nu e simplu, totul necesită timp și efort. Această afacere e ca un copil pentru noi, al doilea copil, ne ia mult timp, dar și ne face să fim mândri de munca depusă și rezultatele obținute. Odată ce avem clienți mulțumiți și parteneri care ne susțin, înseamnă că mergem pe calea corectă.

* Microinvest este unicul OCN din Moldova, deținător al certificatului internațional de calitate – SMART. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii internaționale de deservire a clienților, abordare respectuoasă, corectă și echitabilă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Plahotniuc, gata să revină în Moldova/ Dodon, despre blocul electoral/ La protest pentru 300 de lei?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Cinci participanți la protestul opoziției, bănuiți că au fost plătiți
— Vlah îl amenință cu judecata pe Grosu
— Plahotniuc vrea să revină în Moldova. Precizările avocatului său
— Un alt pretendent la un fotoliul în Parlament
— PSRM își propune să participe la parlamentare în componența unui bloc
— Fostul șef al stisc s-a alăturat blocului „împreună”
— Plahotniuc nu vrea să fie adus în Moldova? Precizările Procuraturii
— PNM a decis să participe la alegerile parlamentare
— Alegătorii cu altă reședință, rugați să-și declare noul domiciliu
— Incendiu puternic de vegetație la Căușeni
— Mai mulți politicieni și activiști străini nu au fost lăsați să intre în Moldova
— Cod Galben de ploi și grindină în Moldova
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: