Igor Grosu, despre implementarea recomandărilor UE pentru începerea negocierilor de aderare: „Suntem pe final”
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu, despre implementarea recomandărilor UE pentru începerea negocierilor de aderare: „Suntem pe final”

Republica Moldova este la finalul procesului de implementare a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Noi mergem conform planului, mergem bine. Îndeplinim recomandările formulate, pe care le-am acceptat. Eu cred că noi suntem deja mai mult sau mai puțin pe final”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul susține că monitorizează îndeaproape implementarea recomandărilor pe dimensiunea parlamentară. În acest sens, speakerul declară că ar fi nevoie de o consolidare mai bună pe partea ce ține de deoligarhizare.

„Pe partea noastră care ține de Parlament, eu cred că noi trebuie să lucrăm pe dimensiunea de deoligarhizare, intervenții în mai multe legi care să oprească fenomenul ăsta. Eu cred că aici noi trebuie să avem o mai mare claritate. Ucraina și Georgia au elaborat o lege care generic se numește împotriva oligarhilor. O abordare pe care o vedem noi este să consolidezi instituțiile pe domenii, să nu permită concentrarea capacităților în mâinile potențialilor oligarhi. Sistem bancar, iată abordarea pe care noi o aplicăm și se pare că au fost acceptate de Comisia Europeană”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Pe 19 aprilie, Parlamentul European (PE) a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. În rezoluția adoptată, europarlamentarii au cerut, printre altele: mai mult sprijin financiar și tehnic din partea instituțiilor europene oferit țării noastre, pentru implementarea reformelor, pentru măsuri de sprijin pentru cetățeni, pentru combaterea acțiunilor de război hibrid din partea Federației Ruse; aplicarea de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova, precum și liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.

În aceeași zi, pe 19 aprilie, Republica Moldova a trimis la Bruxelles primul său raport cu privire la extinderea Uniunii Europene. Documentul, care conține circa o mie de pagini, explică progresele înregistrat de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: