În Mariupol, a murit un copil din cauza deshidratării. Zelenski: Nu s-a mai întâmplat așa ceva de pe timpurile invaziei naziste
Full Article 2 minutes read

În Mariupol, a murit un copil din cauza deshidratării. Zelenski: Nu s-a mai întâmplat așa ceva de pe timpurile invaziei naziste

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat pe 8 martie că, în Mariupol, a murit un copil din cauza deshidratării. 

Informația a fost făcută publică în adresarea lui Zelenski cu ocazia zilei de 8 martie. Acesta a îndemnat lumea să conștientizeze amploarea acțiunilor inumane ale „ocupanților care continuă să ignore regulile pe timp de război”.

Ocupanții în mod conștient taie căile de comunicare. Conștient blochează accesul la mâncare, livrarea apei. Deconectează electricitatea. În Mariupol, pentru prima oară în zeci de ani, pentru prima oară probabil de pe timpurile invaziei naziste, a murit un copil din cauza deshidratării. Auziți-mă, stimați parteneri! De deshidratare. A murit un copil. În anul 2022!”, a spus președintele Ucrainei.

Liderul de la Kiev a subliniat: „Vina pentru fiecare moarte în Ucraina în urma bombardamentelor aviatice asupra orașelor blocate – fără îndoială, este pe conștiința statului rus, a militarilor ruși. Însă responsabilitatea este și pe umerii celor care de 13 zile, undeva în birouri, în Vest, nu pot adopta decizia necesară: securizarea spațiului aerian al Ucrainei”.

Anterior, Vladimir Zelenski a reiterat, în cadrul unui interviu pentru postul american ABC, apelul către SUA de a susține solicitarea Kievului privind asigurarea zonei de interdicție aeriană asupra Ucrainei. Anterior, NATO a refuzat cererea, pe motiv că acest lucru ar însemna o confruntare directă cu Rusia.

***

Amintim că, pe 8 martie, a început evacuarea din orașul Sumî. Este deocamdată primul coridor umanitar despre care au reușit să se înțeleagă partea ucraineană și cea rusă. Oamenii pleacă cu autobuzele spre Poltava. Anterior, orașul a fost ținta bombardamentelor. Procuratura Generală de la Kiev a anunțat un bilanț de 21 de morți, inclusiv 2 copii.

Astăzi se împlinesc 13 zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este vorba despre un război, a instituit cenzura în presă, iar acțiunile armatei trebuie numite doar „operațiune militară specială”. Kievul susține că în această perioadă, armata rusă a pierdut circa 12 000 de oameni. Cel mai recent bilanț oficial al Moscovei cu privire la pierderile armatei ruse a fost publicat pe 2 martie: 498 de morți și 1597 răniți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: