Tauber, după ce instanța a decis că rămâne în arest în Penitenciarul nr.13: „O reținere ilegală”
Full Article 3 minutes read

Tauber, după ce instanța a decis că rămâne în arest în Penitenciarul nr.13: „O reținere ilegală”

Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” Marina Tauber rămâne în arest în Penitenciarul nr.13. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au respins recursul avocaților parlamentarei privind anularea măsurii de arest preventiv. Din sala de judecată, Tauber a calificat reținerea ei drept una „ilegală”.

„Instanța respinge recursul avocaților ca nefondat și menține decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 23 iulie”, au anunțat magistrații.

„Eu în primul rând am pretenții că sunt deținută în arest și nu ar trebui, pentru că este o deținere ilegală. (…) Așa este justiția la noi. Este o presiune politică, o decizie fără precedent Niciodată în istoria Republicii Moldova nu a fost o astfel de practică, când un deputat în Parlament a fost reținut în penitenciar”, a declarat deputata Marina Tauber jurnaliștilor.

„Este un precedent foarte grav. Am prezentat probele care dovedesc faptul ca Partidul Politic „ȘOR” și Marina Tauber nu au avut nicio tangență cu achitările imputate în bănuiala rezonabilă. Am prezentata declarațiile scrise ale lui Kirkorov, contractul cu Valico Veaceslav. Am solicitat interogarea lui Valico în cadrul ședinței pentru a stabili că nicio probă nu relevă cu certitudine că artiștii au primit acești bani”, a declarat avocatul Marinei Tauber.

De menționat că astăzi, deputații Partidului „ȘOR” și ai Partidului Comuniștilor au expediat în adresa Curții de Apel (CA) Chișinău garanții personale, în care au dat asigurări că Marina Tauber nu se va eschiva de la urmărirea penală, cerând eliberarea imediată a deputatului din arest preventiv. Ședința de judecată a avut loc pe fundalul unui protest din fața CA, unde mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au venit să o sprijine pe Tauber, cerând eliberarea acesteia din Penitenciarul nr.13.

Amintim că  Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la cererea procurorilor. Ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: