Întrebări pentru ministrul Sănătății, în legătură cu riscul infectării cu coronavirusul de tip nou. Fracțiunea PAS solicită audieri în parlament
Full Article 2 minutes read

Întrebări pentru ministrul Sănătății, în legătură cu riscul infectării cu coronavirusul de tip nou. Fracțiunea PAS solicită audieri în parlament

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită audierea ministrului Sănătății în cadrul ședinței plenului parlamentului care va avea loc joi. În cadrul unui briefing de presă din 26 februarie, deputatul Dan Perciun a prezentat principalele întrebări care ar urma să fie adresate Vioricăi Dumbrăveanu.

„Sperăm foarte mult că colegii din alte fracțiuni vor sprijini acest demers. Vrem să aflăm măsurile întreprinse de guvern pentru a preveni importul acestui virus și prevenirea unei epidemii”, a explicat deputatul PAS. Acesta a enumerat mai multe întrebări care ar urma să fie adresate ministrului Sănătății:

1. Care este bugetul alocat pentru combarea coronaviruslui? „De exemplu, în România au fost alocate peste 220 mln de lei în acest scop”, a precizat parlamentarul.

2. În ce măsură este aplicată fișa epidemiologică și care este metoda de triere a persoanelor care intră în țară pe cale aeriană sau terestră?

3. Vrem să cunoaștem care sunt echipamentele de protecție pentru medici și de ce stocuri dispune R. Moldova.

4. De câte spații de carantină dispunem și unde sunt ele? Dincolo de cele 25 de locuri de la Toma Ciorba, câte locuri mai sunt disponibile?

5. Întrebare crucială: de câte ventilatoare și monitoare dispunem, în ce stare sunt, în ce spitale există?

6. Știu că în R. Moldova sunt 480 de teste pentru a depista prezența coronavirusului. Sunt sau nu suficiente?

7. Am înțeles că nu s-au organizat discuții cu toți medicii infecționiști și vrem să aflăm dacă informație este sau nu corectă?

8. Care sunt stocurile exacte de medicamente disponibile, dacă sunt suficiente și pentru câți pacienți?

Amintim că, anterior, guvernul Republicii Moldova a instituit alertă cod galben în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. De asemenea, ministra Sănătății a comunicat că Republica Moldova a recepționat din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, 480 de teste pentru detecția coronavirsului de tip nou și 192 de teste pentru confirmarea rezultatului.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 25 februarie 2020, au fost raportate 80 de mii de cazuri de COVID-19, confirmate clinic și de laborator.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: