Lukașenko îl felicită pe papa Francisc, după ce a îndemnat Ucraina să ridice „steagul alb”: „Un om înțelept”
Full Article 2 minutes read

Lukașenko îl felicită pe papa Francisc, după ce a îndemnat Ucraina să ridice „steagul alb”: „Un om înțelept”

Papa Francisc este „un om înțelept care se preocupă de răspândirea păcii, înțelegerii și iubirii”. Declarația a fost făcută de președintele Belarusului Alexandr Lukașenko într-un mesaj de felicitare cu ocazia a 11 ani de pontificat. Mesajul lui Lukașenko vine într-un context în care liderul spiritual al catolicilor este dur criticat, după ce a sugerat că Ucraina, care ține piept invaziei ruse, ar trebui „să ridice steagul alb”, adică să se predea.

În mesajul său, Lukașenko a menționat că Francisc este cunoscut în întreaga lume „ca un om bun și înțelept care se preocupă de răspândirea idealurilor creștine eterne de pace, înțelegere și iubire”, iar activitățile sale „dobândesc o valoare și o semnificație rare atât pentru catolici, cât și pentru diferitele confesiuni”.

Sunt întru totul de acord cu recentele dumneavoastră cuvinte potrivit cărora contactele respectuoase, bazate pe încredere, sunt foarte importante acum, acționând ca o barieră împotriva urii, violenței și nedreptății”, a spus liderul de la Minsk.

Acesta consideră că relațiile Belarusului cu Vaticanul sunt un bun exemplu de astfel de cooperare. Lukașenko a adăugat că speră că „exemplul nostru îi va ajuta și pe alții să înțeleagă că aceasta este cea mai eficientă modalitate de interacțiune”.

Nu presiunea, impunerea voinței și viziunii altcuiva, amenințările, ci doar dialogul constructiv, atitudinea egală, capacitatea de a asculta partenerul pot obține rezultate fără precedent”, a spus el.

Precizăm că, în ultimele, zile papa Francisc este subiectul criticilor, după ce pe online a fost publicat un fragment dintr-un interviu video, care va fi lansat pe 20 martie, în care pontiful sugerează că Ucraina, invadată de Rusia în urmă cu mai bine de doi ani, pierde războiul. Papa Francisc a sugerat și că Ucraina ar trebui „să ridice steagul alb și să negocieze”.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba i-a răspuns papei Francisc, menționând că Ucraina nu va ridica alte steaguri, decât cel albastru-galben. „Steagul nostru este albastru-galben. Sub el trăim, murim și câștigăm. Nu vom ridica alte steaguri”, a spus Kuleba. Declarațiile papei de la Roma au fost condamnate și de fețe bisericești internaționale, lideri mondiali și șeful NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: