Lungu, către autorități, după ce candidații „Șansă” au fost excluși din alegeri: „Ați refuzat moldovenilor o viață mai bună”
Full Article 4 minutes read

Lungu, către autorități, după ce candidații „Șansă” au fost excluși din alegeri: „Ați refuzat moldovenilor o viață mai bună”

Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor –  a venit cu o reacție după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis excluderea din algerile din 5 noiembrie a candidaților formațiunii sale. Lungu a sugerat că membrii CSE și-au „depășit atribuțiile de serviciu” și că vor fi trași la „răspundere penală”.

Într-un mesaj video publicat în seara de 3 noiembrie, Alexei Lungu a declarat că prin decizia de scoate din cursa electorală candidații „Șansă”, CSE, care este prezidată de premierul Dorin Recean, ar fi „refuzat” moldovenilor dreptul la o viață mai bună.

Ați auzit cu toții vocea tremurând a lui Dorin Recean, atunci când a vorbit despre scoaterea Partidului „Șansă” din cursa electorală. Voce tremurând care înțelege foarte bine ce înseamnă condamnarea la CtEDO, o voce tremurând care înțelege foarte bine ce înseamnă răspunderea și pedeapsa penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și o voce tremurând care înțelege foarte bine ce înseamnă pușcăria pentru uzurparea puterii în stat. Vreau să mă adresez astăzi celor de la guvernare, celor care mișelește și cu multă frică ne-au scos din aceast exercițiu democratic despre care vorbește toată lumea. Vreau să vă spun că astăzi nu ne-ați scos pe noi. Astăzi ați refuzat cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună, astăzi i-ați lipsit de proiecte de infrastructură”, a declarat politicianul.

Lungu a dat de înțeles că, în urma deciziei adoptate, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale vor fi trași la „răspundere penală”.

Vreau să vă mai spun un moment. Comisia Situații Excepționale a fost creată pentru gestionarea crizei energetice, Comisia Situații Excepționale a fost împuternicită să gestioneze fluxul de ucraineni care fug din calea războiului. Și nicidecum nu a fost împuternicită să se războiască cu oponenții politici. De asta, reamintesc faptul că nimeni nu a anulat răspunderea penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, nimeni nu a anulat condamnările la CtEDO și nimeni nu a anulat punctul care prevede uzurparea puterii în stat”, a spus el.

În acest context, Alexei Lungu a adresat un mesaj către membrii „Șansă”.

Noi astăzi devenim o echipă și mai puternică, noi astăzi demonstrăm, încă o dată, că suntem singura putere de opoziție, singurul partid care știe cum să facă în Republica Moldova lucruri frumoase și suntem singura forță politică care știm cum să scăpăm de PAS. Fiind că alți dușmani PAS nu are și asta a demonstrat-o făcând coaliții cu mulți și făcând înțelegeri tacite cu multe și multe alte partide. Noi suntem uniți, noi suntem puternici și noi o să mergem în continuare pe calea pe care am început a merge – calea dezvoltării țării, calea devzoltării Republicii Moldova, calea dezvoltării satelor și orașelor”, a declarat acesta.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).

Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

Tot pe 3 noiembrie, liderul „Șansă” Alexei Lungu a declarat că din informațiile pe care le deține, formațiunea sa va fi exclusă din cursa electorală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: