Magistrații de la Judecătoria Chișinău se plâng CSM și conducerii țării pe salarii mici: „Situația este gravă”
Full Article 3 minutes read

Magistrații de la Judecătoria Chișinău se plâng CSM și conducerii țării pe salarii mici: „Situația este gravă”

Magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău au emis pe 22 septembrie o adresare publică în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a conducerii țării prin care solicită să fie întreprinse toate măsurile necesare care să permită majorarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație din Republica Moldova. Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, susține că angajații își dau demisia în număr mare, din cauza lefurilor mici. În consecință, spune Mitrofan, lipsa de cadre se răsfrânge negativ asupra activității instanțelor de judecată.          

Conducerea Judecătorie Chișinău susține că în anul 2023 au fost anunțate și organizate șase concursuri pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, în urma cărora au fost angajați 35 de persoane. În aceeași perioadă, potrivit sursei citate, 44 de funcționari publici au depus cereri de demisie din funcție. În prezent, Judecătoria Chișinău are vacante 97 de posturi pentru funcționarii publici.

Situație este și mai gravă, susține sursa citată, în cazul funcțiilor de grefieri. La moment, potrivit președintei interimare a Judecătoriei Chișinău, din 97 de posturi vacante scoase la concurs, 34 de funcții vacante sunt de grefieri și numărul persoanelor care depun cerere de demisie este în continuă creștere.

„34 de complete de judecată sunt fără grefier, or lipsa grefierului, reieșind din sarcinile și atribuțiile procesuale ale acestuia stopează activitatea completului de judecată. (…) Numărul funcționarilor publici care depun cerere de demisie este mai mare decât cei care vor să se angajeze în Judecătoria Chișinău, în pofida faptului că concursurile se organizează în permanență”, se arată în apelul public.

Conducerea Judecătoriei Chișinău susține că nivelul de salarizarea a funcționarilor publici în instanțele de judecată din Republica Moldova ar fi principalul motiv din cauza cărora oamenii pleacă din sistem.

„Solicităm respectuos întreprinderea măsurilor de rigoare pentru ajustarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație din Republica Moldova, or situația se înrăutățește constant, iar lipsa cadrelor în instanțele de judecată contribuie direct la nerealizarea obiectivelor propuse în reforma justiției”, indică sursa citată.

De menționat că ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat pe 20 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, că salariile judecătorilor și procurorilor care trec exercițiul evaluării externe vor fi dublate. De majorări de salarii vor beneficia, potrivit ministrei Justiției, și angajații organelor de autoadministrare, dar și personalul instanțelor judecătorești. Fonduri în acest scop urmează a fi alocate la următoarea rectificare bugetară.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, în anul 2022, judecătorii începători erau remunerați cu 2,1 salarii medii (peste 20 de mii de lei), iar judecătorii Curții Supreme de Justiție – cu 3,1 salarii medii pe economie (peste 30 de mii de lei). Ministrul Justiției spune că după ce vor trece de exercițiul evaluării externe, judecătorilor le vor fi dublate salariile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: