Miliardarul rus Roman Abramovici rămâne pe lista de sancțiuni a UE, pentru legăturile cu Putin. Decizia Curții Europene de Justiție
Full Article 3 minutes read

Miliardarul rus Roman Abramovici rămâne pe lista de sancțiuni a UE, pentru legăturile cu Putin. Decizia Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis miercuri, 20 decembrie, că includerea fostului proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, este justificată, scrie G4media.

Miliardarul Roman Abramovici, care deține naționalitatea rusă, israelienă și portugheză, a fost trecut pe lista de sancțiuni a UE împreună cu oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, lideri de afaceri proeminenți și oligarhi în martie 2022, la scurt timp după începutul conflictului.

Uniunea Europeană a decis că Abramovici „întreține de multă vreme legături lungi și strânse cu Vladimir Putin” și că „are un acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu el”. O legătură, consideră UE, care i-a permis magnatului „să-și păstreze averea considerabilă”. UE a mai susținut că fiind „unul dintre principalii oameni de afaceri ruși”, Abramovici a oferit „o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse”.

În mai 2022, Abramovici a introdus o plângere împotriva UE pentru a-și anula includerea pe lista sancțiunilor. Abramovici susținea că există „o eroare vădită” în evaluarea Uniunii Europene, iar decizia de a-l include pe listă este o „încălcare a drepturilor sale fundamentale”. Abramovici a mai cerut ca UE să-i plătească 1 milion de euro pentru daune aduse reputației sale.

Curtea de Justiție a respins astăzi toate cererile lui Abramovici, notând că el este acționarul majoritar al companiei Evraz, unul dintre principalele grupuri rusești din sectorul siderurgic și minier și că „acest sector oferă guvernului rus o sursă substanțială de venituri”.

Verdictul Curții spune: „Consiliul European nu a greșit în aprecierea sa, hotărând să includă numele domnului Abramovici pe listele contestate, având în vedere rolul său în grupul Evraz. În plus, Curtea consideră că includerea și menținerea numelui domnului Abramovici pe listele în cauză nu constituie o încălcare nejustificată și disproporționată a drepturilor sale fundamentale. (…).

În ceea ce privește pretinsa încălcare a dreptului domnului Abramovici, în calitate de portughez și, prin urmare, de cetățean UE, de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, Tribunalul respinge argumentele sale privind caracterul pretins disproporționat al încălcării acestei libertăți.

Întrucât domnul Abramovici nu a demonstrat că includerea și menținerea numelui său pe liste erau ilegale, cererea sa de despăgubire este, de asemenea, respinsă”.

Precizăm că Abramovici apare și pe lista de sancțiuni a Marii Britanii.

Până în prezent, aproape 1.800 de persoane și entități au fost plasate pe lista de sancțiuni a UE și sunt supuse restricțiilor de călătorie și înghețării activelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: