Ministerul Mediului, despre incendiile în regiunea Cernobîl: „Monitorizăm continuu nivelul de radiație”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Mediului, despre incendiile în regiunea Cernobîl: „Monitorizăm continuu nivelul de radiație”

Ministerul Mediului informează că nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil. Totodată, reprezentanții Ministerului declară că Agenția de Mediu monitorizează continuu nivelul de radiație și afirmă că nu înregistrează nici o creștere.

Cei de la Minister menționează că valoarea maximă admisibilă este de 0,25 μSv/h.

„Potrivit studiului privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre Nord-Nord-Vest către Sud-Sud-Vest. Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi către Sud, respectiv, spre Sud-Vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre”, se arată într-o declarație a Ministerului.

Începând din noaptea de joi spre vineri, 19-20 mai curent, circulația aerului se realizează dinspre Vest către Est. Deci, potrivit reprezentanților Ministerului, tendința de evoluție a norului de fum constituie direcția către Estul Ucrainei și Sud-Vestul Rusiei.

„În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor este redusă”, se mai arată în declarația Ministerului.

***

Presa din Ucraina a scris, pe 18 mai, despre cel mai mare incendiu de la începutul acestui an în zona stației de la Cernobîl. Administrația Națională de Meteorologie din România a declarat, în acest sens, că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

De cealaltă parte, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova a declarat, în dimineața zilei de 20 mai, că în baza informației disponibile nu sunt constatate depășiri ale valorilor stabilite.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: