„Deputat cu experiență în business”. Asociațiile de mediu, îngrijorate că în fruntea Ministerului Mediului vine un om fără studii în domeniu
Full Article 4 minutes read

„Deputat cu experiență în business”. Asociațiile de mediu, îngrijorate că în fruntea Ministerului Mediului vine un om fără studii în domeniu

Organizațiile de mediu cred că Iordanca-Rodica Iordanov „a fost cel mai bun ministru pe care l-am avut la respectivul minister” și sunt îngrijorate de noul ministru al Mediului, „deputat cu experiență în business”. Precizările au fost făcute de Cătălina Molodoi, director de dezvoltare al Asociației Jurnaliștilor de Mediu. 

Reprezentanta Asociației Jurnaliștilor de Mediu a declarat că organizațiile de mediu au temeri față de noul ministru, „deputat cu experiență în business”.

Dacă îi este cumva interesant actualei guvernări ce cred organizațiile de mediu despre plecarea ministrei Iordanca Iordanov, să știe că nu le-a picat bine deloc. Avem canalele noastre de comunicare, se discută intens. „A fost cel mai bun ministru pe care l-am avut la respectivul minister”, „un astfel de ministru nu vom mai avea”, spun oamenii. Mai sunt îngrijorați și față de noul ministru – „absolvent al ASEM, fost director comercial și manager al unei companii private”, „deputat cu experiență în business”, „ca să nu încurce afacerilor mari cu standarde de mediu neplăcute”. Cam acestea sunt temerile, în esență„, a scris Cătălina Molodoi pe rețelele de socializare.

Potrivit ei, „puțini sunt miniștrii care pot vorbi pe subiectele domeniului lor cu atâta implicare și dedicație”.

Din partea mea, pot să afirm că de fiecare dată când am avut colaborări cu ministra Iordanca-Rodica Iordanca, m-a uimit. Puțini sunt miniștrii care pot vorbi pe subiectele domeniului lor cu atâta implicare și dedicație, miniștri care să vorbească despre probleme atât de deschis și sincer (chiar și cu presa). A răspuns la orice solicitare, a fost dispusă să colaboreze, și-a făcut timp să explice. A reușit să ”îmblânzească” până și oameni reticenți față de tot ce înseamnă guvernare. Nu știu cine a contribuit la formarea și luarea acestei decizii. Știu doar că sunt miniștri într-adevăr ”dubioși, dar care se țin bine. Și asta pune pe gânduri orice om cu gândire critică. Legat de noul ministru, îmi doresc mult ca toate fricile noastre să nu se adeverească. Sper tare că va fi competent și va munci în interesul mediului, că îi va păsa și lui de sectorul neguvernamental, că va avea același talent să coopereze și va reuși să obțină mari victorii pentru mediul nostru”, a adăugat directorul de dezvoltare al Asociației Jurnaliștilor de Mediu.

***

Pe 13 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că în locul lui Iordanca-Rodica Iordanov, la Ministerul Mediului, va veni deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Sergiu Lazarencu. Oficialul nu a comunicat motivul schimbărilor din echipa guvernamentală. Sergiu Lazarencu are studii superioare în economie, deține o companie și este ex-viceprimar de Stăuceni. Nu a declarat că ar deține vreun imobil, teren sau mașină. Soția lui, în schimb, este proprietara a două imobile, printre care un apartament, dar și două mașini.

Ulterior, Iordanca-Rodica Iordanov s-ar fi arătat surprinsă de mesajul premierului cu privire la schimbările din echipa guvernamentală. Pentru Agora, Iordanov a spus că „este o decizie politică pe care a luat-o partidul cu domnul Recean”. Contactată de NewsMaker pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas a spus că „decizia aparține premierului, care are dreptul să-și organizeze cabinetul de miniștri așa cum consideră necesar”.

La scurt timp, Rodica Iordanov și-a schimbat declarația privind plecarea din Guvern. Ea a scris pe rețelele de socializare că a depus o cerere de demisie din funcția de ministru și că decizia îi aparține. Totodată, Iordanov s-a arătat încrezătoare că sub conducerea noului ministru, Sergiu Lazarencu, proiectele începute de ea vor fi continuate și a mulțumit inclusiv lui Dorin Recean „pentru încrederea acordată”.

În dimineața zilei de 14 martie, Sergiu Lazarencu a depus jurământul de învestire în funcția de ministru al Mediului, în prezența președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean.

***

Anterior, Rodica Iordanov a ocupat funcția de secretar de stat al Ministerului Mediului. În noiembrie 2022, fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat că Iordanca-Rodica Iordanov este noul ministru al Mediului. În februarie 2023, Rodica Iordanov susținea că își va continua activitatea în Guvernul condus de Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: