Moldova ar putea beneficia de un nou mecanism de finanțare din partea FMI. Președinția: „Decizia pozitivă, așteptată în decembrie”
Full Article 2 minutes read

Moldova ar putea beneficia de un nou mecanism de finanțare din partea FMI. Președinția: „Decizia pozitivă, așteptată în decembrie”

Republica Moldova ar putea accede la un nou program de finanțate al Fondului Monetar Internațional (FMI) – Mecanismul pentru reziliență și facilitarea sustenabilității (RFS). Instituția prezidențială anunță că negocierile sunt finalizate, iar decizia „pozitivă” a FMI este așteptată la începutul lunii decembrie curent. Subiectul a fost discutat pe 29 noiembrie de președinta Maia Sandu cu directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Mark Horton și directorul executiv al instituției, Paul Hilbers.  

Președinția anunță că, în cadrul întrevederii, s-a discutat despre situația din țară și regiune și evoluțiile recente economice. La fel, potrivit sursei citate, s-a vorbit despre susținerea oferită de FMI pentru relansarea economică, dezvoltarea unui mediu economic stabil și previzibil, în procesul de aderare la UE.

Instituția prezidențială anunță că șefa statului le-a mulțumit reprezentanților FMI pentru „parteneriatul și susținerea permanentă acordată pentru menținerea stabilității economice a Moldovei”.

„Un mediu economic stabil și sustenabil contribuie la dezvoltarea economică, asigură bunăstarea oamenilor și facilitează procesul de aderare la Uniunea Europeană” – a declarat președinta Maia Sandu.

Președinția precizează că, pe lângă Programul de politici existent cu FMI, Moldova va beneficia de un nou mecanism de finanțare și susținere pentru Reziliență și Facilitarea Sustenabilității (RFS).

„Mecanismul RFS va sprijini eforturile autorităților în gestionarea provocărilor climatice, inclusiv creșterea rezistenței la șocurile legate de climă și sporirea securității energetice. Negocierile sunt finalizate, iar decizia pozitivă a Consiliului director al FMI este așteptată la început de decembrie 2023”, a conchis sursa citată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: