Moldovagaz, în negocieri cu instituțiile bancare cheie din țară pentru acordarea unui împrumut
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz, în negocieri cu instituțiile bancare cheie din țară pentru acordarea unui împrumut

SA „Moldovagaz” anunță că negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pentru plata unei părți către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară. La fel, cei de la companie declară că există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație.

Potrivit reprezentanților Moldovagaz, negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părți din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară.

Sursa mai declară că dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA „Moldovagaz”, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP „Gazprom”.

„Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”, au mai precizat reprezentanții companiei.

La fel, ei au menționat că condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită.

„La începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale cu adoptarea deciziilor corespunzătoare. SA „Moldovagaz” a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create”, se arată în declarația Moldovagaz.

***

De menționat că SA „Moldovagaz” a informat Comisia Situații Excepționale (CSE) că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. Anunțul a fost făcut, în data de 12 ianuarie, de reprezentanții Guvernului, în urma ședinței CSE. „SA Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale”, declara sursa.

Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către SA Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat. La finalul ședinței, membrii CSE au aprobat mai multe decizii.

Vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie, a declarat că „Moldovagaz” prognozează un deficit de 25 mln euro pentru plata gazului pentru luna ianuarie. Oficialul a precizat că va încerca să discute cu conducerea concernului Gazprom, în vederea obținerii unui răgaz pentru achitarea plății.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că Moldovagaz va achita integral până la sfârșitul săptămânii curente consumul de gaz pentru luna decembrie și nu sunt probleme în acest sens.

În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în lunile noiembrie și decembrie Moldova a achiziționat gazele naturale cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene„.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: