Moldovean din Călărași, condamnat pentru exploatarea a doi minori în Rusia. Ce pedeapsă a primit
Full Article 3 minutes read

Moldovean din Călărași, condamnat pentru exploatarea a doi minori în Rusia. Ce pedeapsă a primit

Un bărbat din Călărași a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că ar fi exploatat prin muncă, în Rusia, doi adolescenți din Ungheni. Sentința nu este definitivă. Bărbatul le-ar fi promis tinerilor o remunerare de $100-$200/lună, în anul 2003, pentru culesul merelor în orașul Belgorod. Sosiți în Rusia, aceștia ar fi rămas fără pașapoarte și cazați condiții anti-sanitare, în încăperi în care în total erau peste 10 persoane. Mai mult decât atât, condamnatul nu le-ar fi achitat remunerarea promisă, i-ar fi agresat verbal și fizic. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat despre condamnarea unui bărbat din Călărași la 15 ani închisoare pentru exploatarea prin muncă în Belgorod, Rusia, a doi adolescenți din Ungheni.

Fapta a avut loc în august-noiembrie 2003, atunci când bărbatul din Călărași cu vârsta de 42 ani a venit la adolescenții (băiat și fată) cu vârste de 16 ani, cu o ofertă de muncă care consta în culesul merelor (și munci agricole relaționate). De asemenea, acesta de comun cu un alt bărbat anunțat în căutare, care se prezenta cu un nume fals, a recrutat și alte trei persoane adulte, cărora le-ar fi promis o remunerare de $100-$200/lună, fără să le comunice prea multe aspecte despre unde vor locui și alte condiții”, susțin procurorii.

Sosiți în Belgorod, aceștia au rămas fără pașapoarte, unii și fără buletinele de identitate, astfel încât să nu poată părăsi ușor țara.

Au fost cazați în condiții anti-sanitare și degradante, în încăperi în care în total erau peste 10 persoane, cu un săpun și un șampon pentru întreg grupul, cu baie o dată în săptămână. Baia însă deseori era nefuncțională, astfel încât mulți aveau păduchi și erau nevoiți să se spele în lighene. Mai mult decât atât, condamnatul nu le-a achitat remunerarea promisă, îi agresa verbal și fizic pe cei care-și exprimau dezacordul. Totuși, adolescentul a încercat să evadeze, dar a fost agresat fizic și oprit de către condamnat”, menționează Procuratura.

Dosarul pentru exploatarea maturilor a fost pornit în 2011 de către organul de urmărire penală din Briceni, iar în 2017 pentru trafic de copii, an în care a și fost preluat de procurorii PCCOCS care l-au trimis în judecată, în următorul an.

Ulterior, examinarea acestuia la Judecătoria Ungheni a fost tergiversată din diferite motive, la solicitarea avocatului și clientului condamnat acum (care însă până la devenirea finală a sentinței beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii). Între timp, a expirat și termenul în care acesta mai putea fi tras la răspundere pentru exploatarea prin muncă a celor trei adulți”, se arată în declarația PCCCOS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: