„Ne îndreptăm spre Moldova”: Premierul Greciei anunță exporturi de gaze naturale de patru ori mai mari
Full Article 2 minutes read

„Ne îndreptăm spre Moldova”: Premierul Greciei anunță exporturi de gaze naturale de patru ori mai mari

Proiectul conductei de petrol din portul grecesc Alexandroupoli până în portul bulgăresc Burgas se află pe agenda Bulgariei, Greciei și României în contextul nevoii unei mai mari interconectări energetice, de transport și digitale în Europa de Sud-Est, scrie publicația grecească Pame Evro, citată de Rador Radio România. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat acest lucru după întâlnirea trilaterală dintre Bulgaria, Grecia și România din orașul bulgăresc Varna, scrie TVR Moldova cu referire la sursele citae.

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a găzduit reuniunea la care au mai participat Kyriakos Mitsotakis, omologul său român, Marcel Ciolacu, ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, precum și vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și comisarul european pentru transporturi, Adina Valean.

După discuții, Mitsotakis a subliniat marea importanță a conductei și rolul important al Greciei, care „garantează securitatea energetică a întregii Europe de Sud-Est”.

Conducta petrolieră, despre care se discută încă din 1994, a fost repusă pe masă de guvernele interimare ale președintelui bulgar Rumen Radev. Bulgaria și Grecia au creat chiar grupuri de lucru care au început să lucreze anul acesta și au semnat un memorandum pentru acest proiect.

„Exporturile de gaz natural către vecinii noștri din nord au crescut de patru ori, ne îndreptăm spre Republica Moldova”, a spus Mitsotakis pentru a arăta importanța conexiunii energetice din Balcani în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Premierul grec a propus chiar ca următoarea întâlnire trilaterală să aibă loc „în frumosul și primitorul oraș Alexandroupoli, ceea ce ar simboliza importanța pe care o acordăm acestei noi conexiuni între cele trei țări”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: