Nemulțumiți de propunerea Guvernului, fermierii amenință că vor scoate tehnica agricolă și vor bloca traseele naționale: Aroganță și bătaie de joc
Full Article 4 minutes read

Nemulțumiți de propunerea Guvernului, fermierii amenință că vor scoate tehnica agricolă și vor bloca traseele naționale: Aroganță și bătaie de joc

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor – a cărui director executiv este Alexandru Slusari, fost deputat, actual membru în consiliul societății SA Energocom – au declarat că își rezervă dreptul de a protesta cu tehnică agricolă și de a bloca traseele naționale. Aceasta se va întâmpla dacă „tentativele asociației vor fi din nou ignorate”. Fermierii au spus că în următoarele zile vor întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție „cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre”.

Forța Fermierilor a declarat că agricultorii și membrii Asociației „au rămas profund indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Guvernului în raport cu producătorii agricoli, care ieri au venit la ușa executivului”.

Propunerea, care ne-a fost transmisă prin intermediul polițiștilor privind înscrierea la audiență la prim-ministru, nu este altceva decât bătaie de joc față de oameni, care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent”, se arată într-o declarație a Asociației, din 15 august.

Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.

Totodată, a adăugat Asociația, „din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie”.

Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 mln lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, a mai declarat Asociația.

În acest context, reprezentanții Asociației au menționat că au solicitat „o discuție complexă cu prim-ministrul și cu ministrul agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor”.

În următoarele zile organizația noastră va întreprinde toate eforturile posibile pentru a avea discuția cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre. Însă, dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale. Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, au conchis reprezentanții Asociației.

***

Asociația Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii precizau că își vor relua protestele.

În iunie, premierul Dorin Recean declara că Guvernul Republicii Moldova nu are resurse suficiente pentru a îndeplini toate cerințele Asociației Forța Fermierilor. Totodată, Recean menționa că înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții.

Pe 14 august, la intrare în clădirea Guvernului, a avut loc un protest de avertizare al Asociației. Potrivit lui Slusari, decizia a fost luată pentru că nu li s-au îndeplinit cerințele, totodată pentru că premierul nu le-a răspuns la solicitarea de a avea o întâlnire cu ei.

Precizăm că în cadrul ședinței Guvernului din 14 august, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: