Andrei Mardari / NewsMaker

NM Espresso: despre avantajele încălzirii centralizate, costul energiei electrice în anul 2023 și despre poluarea aerului în Chișinău

Energetica și costurile acesteia

Compania «Energocom» a semnat, la 27 decembrie, un contract cu MGRES (care este situată în regiunea transnistreană) privind achiziționarea energiei electrice în luna ianuarie la același preț ca și în luna decembrie ($73 pentru un MWh, iar în regiunea transnistreană vor fi livrate 5,7 milioane m³ pe zi, adică tot atât cât și în luna decembrie.

În același timp, compania «Moldelectrica» s-a adresat către ANRE cu solicitarea de a majora tariful pentru transportul energiei electrice, care nu s-a mai modificat din anul 2015 (în prezent, acesta constituie 14,50 b., iar întreprinderea cere să fie majorat până la 26,43 b. pentru un kWh. Se știe deja că, în cazul în care solicitarea «Moldelectrica» va fi aprobată, tariful pentru consumatori nu va fi revizuit deocamdată.

De la energia electrică să trecem la cea termică, care, într-un fel sau altul, sunt legate între ele. Evghenii Camenșcic, expert în energetică, relatează, special pentru NM, de ce încălzirea centralizată nu este o rămășiță din trecut și în ce sens Londra ar putea «invidia» Chișinăul. Doar că aceasta ar fi într-o lume ideală, cu echipamente moderne.

Până atunci însă, CET-urile noastre funcționează cu păcură, iar în cazangeriile din sectorul privat al capitalei arde tot ceea ce poate să ardă — calitatea aerului în Chișinău s-a înrăutățit considerabil, ceea ce, potrivit experților, ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boli ale căilor respiratorii și cu maladii cardiovasculare.

––––––––––––––––––––

Ce s-a întâmplat la bordul Air Moldova

În seara de duminică, 25 decembrie, Air Moldova a anunțat anularea cursei Chișinău — Tel Aviv din «motive de securitate». Potrivit versiunii inițiale a companiei, totul părea destul de banal: pasagerii cursei au organizat un scandal la bord, de aceea căpitanul aeronavei a decis să anuleze cursa și să debarcheze pasagerii.

Dar astăzi a apărut o a doua versiune, cea a pasagerilor, care au publicat pe paginile lor de pe rețelele de socializare imagini și înregistrări video despre cele întâmplate. Potrivit afirmațiilor lor, compania aeriană moldovenească a înregistrat pentru cursa respectivă două persoane cu același nume pe același loc, ceea ce a provocat o ceartă la bord, când s-a constatat că unul dintre pasageri a rămas fără loc.

În aceste condiții, căpitanul aeronavei a și luat decizia să anuleze cursa. Cei de la Air Moldova au răspuns la solicitarea noastră că au anunțat deja motivul anulării cursei — încălcarea regulilor de securitate la bordul aeronavei: «Compania nu va comenta orice alte speculații și acuzații», au menționat cei de la Air Moldova.

––––––––––––––––––––

«Frăția inelelor»

La Sankt-Petersburg și-a încheiat lucrările reuniunea informală a șefilor de state membre ale CSI, la care, pe lângă președintele Rusiei, au mai fost 8 șefi de state din comunitate (de la începutul războiului din Ucraina, reprezentanții Moldovei nu participă din punct de vedere politic în CSI). Cu această ocazie, în Rusia au fost confecționate 9 inele cu sigiliu (se presupune că ar fi din aur alb și galben), pe care președintele rus Putin le-a dăruit colegilor din comunitate.

Nu-i greu de ghicit, ce a urmat (cele mai nevinovate meme-uri s-au rezumat la «Stăpânul inelelor» și Mordor). S-a ajuns până la aceea că însuși purtătorul de cuvânt al lui Putin a fost nevoit să comenteze cadoul. De fapt, el a declarat că acestea «nu prezintă nimic deosebit» — sunt doar un suvenir pe care Putin nu-l va purta. În același timp, politologul Ecaterina Șulman consideră că totul s-a făcut «conștient».

În aceeași zi, agenția de știri TASS a publicat un amplu interviu cu ministrul rus de externe, în care acesta a comunicat, în ce condiții s-ar putea termina războiul din Ucraina — țara vecină considerată anterior «frățească», atacată de «fratele» mai mare în toiul nopții: «Propunerile noastre privind demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care vin de acolo, inclusiv noile noastre teritorii — DNR, LNR, regiunile Herson și Zaporojie —sunt bine cunoscute inamicului».

––––––––––––––––––––

Pe scurt, despre alte știri

Consiliul municipal Chișinău a votat în două lecturi concomitent bugetul pentru anul 2023. Cei mai mulți bani vor fi investiți în drumuri și transporturi, aproximativ câte un miliard de lei. În același timp, deficitul bugetar va constitui în jur de 550 milioane de lei, însă acesta ar putea fi de patru ori mai mare, adică de peste 2 miliarde de lei (aceleași drumuri și transporturi).

Alegerile locale, care urmează să aibă loc în toamna anului 2023, se vor desfășura la 29 octombrie sau la 5 noiembrie 2023. Data concretă va fi cunoscută cu cel puțin 70 de zile înainte de alegeri.

––––––––––––––––––––

Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi

  •  La ora 10:00, Ministerul Sănătății va susține o conferință de presă despre contaminările cu boli infecțioase (anterior, situația epiodemiologică din Chișinău a fost numită «fără precedent»).
  • La ora 13:00, va începe ședința ordinară a guvernului, ultima din acest an. Agenda miniștrilor conține 40 de chestiuni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: