Andrei Mardari / NewsMaker

NM Espresso: despre avantajele încălzirii centralizate, costul energiei electrice în anul 2023 și despre poluarea aerului în Chișinău

Energetica și costurile acesteia

Compania «Energocom» a semnat, la 27 decembrie, un contract cu MGRES (care este situată în regiunea transnistreană) privind achiziționarea energiei electrice în luna ianuarie la același preț ca și în luna decembrie ($73 pentru un MWh, iar în regiunea transnistreană vor fi livrate 5,7 milioane m³ pe zi, adică tot atât cât și în luna decembrie.

În același timp, compania «Moldelectrica» s-a adresat către ANRE cu solicitarea de a majora tariful pentru transportul energiei electrice, care nu s-a mai modificat din anul 2015 (în prezent, acesta constituie 14,50 b., iar întreprinderea cere să fie majorat până la 26,43 b. pentru un kWh. Se știe deja că, în cazul în care solicitarea «Moldelectrica» va fi aprobată, tariful pentru consumatori nu va fi revizuit deocamdată.

De la energia electrică să trecem la cea termică, care, într-un fel sau altul, sunt legate între ele. Evghenii Camenșcic, expert în energetică, relatează, special pentru NM, de ce încălzirea centralizată nu este o rămășiță din trecut și în ce sens Londra ar putea «invidia» Chișinăul. Doar că aceasta ar fi într-o lume ideală, cu echipamente moderne.

Până atunci însă, CET-urile noastre funcționează cu păcură, iar în cazangeriile din sectorul privat al capitalei arde tot ceea ce poate să ardă — calitatea aerului în Chișinău s-a înrăutățit considerabil, ceea ce, potrivit experților, ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boli ale căilor respiratorii și cu maladii cardiovasculare.

––––––––––––––––––––

Ce s-a întâmplat la bordul Air Moldova

În seara de duminică, 25 decembrie, Air Moldova a anunțat anularea cursei Chișinău — Tel Aviv din «motive de securitate». Potrivit versiunii inițiale a companiei, totul părea destul de banal: pasagerii cursei au organizat un scandal la bord, de aceea căpitanul aeronavei a decis să anuleze cursa și să debarcheze pasagerii.

Dar astăzi a apărut o a doua versiune, cea a pasagerilor, care au publicat pe paginile lor de pe rețelele de socializare imagini și înregistrări video despre cele întâmplate. Potrivit afirmațiilor lor, compania aeriană moldovenească a înregistrat pentru cursa respectivă două persoane cu același nume pe același loc, ceea ce a provocat o ceartă la bord, când s-a constatat că unul dintre pasageri a rămas fără loc.

În aceste condiții, căpitanul aeronavei a și luat decizia să anuleze cursa. Cei de la Air Moldova au răspuns la solicitarea noastră că au anunțat deja motivul anulării cursei — încălcarea regulilor de securitate la bordul aeronavei: «Compania nu va comenta orice alte speculații și acuzații», au menționat cei de la Air Moldova.

––––––––––––––––––––

«Frăția inelelor»

La Sankt-Petersburg și-a încheiat lucrările reuniunea informală a șefilor de state membre ale CSI, la care, pe lângă președintele Rusiei, au mai fost 8 șefi de state din comunitate (de la începutul războiului din Ucraina, reprezentanții Moldovei nu participă din punct de vedere politic în CSI). Cu această ocazie, în Rusia au fost confecționate 9 inele cu sigiliu (se presupune că ar fi din aur alb și galben), pe care președintele rus Putin le-a dăruit colegilor din comunitate.

Nu-i greu de ghicit, ce a urmat (cele mai nevinovate meme-uri s-au rezumat la «Stăpânul inelelor» și Mordor). S-a ajuns până la aceea că însuși purtătorul de cuvânt al lui Putin a fost nevoit să comenteze cadoul. De fapt, el a declarat că acestea «nu prezintă nimic deosebit» — sunt doar un suvenir pe care Putin nu-l va purta. În același timp, politologul Ecaterina Șulman consideră că totul s-a făcut «conștient».

În aceeași zi, agenția de știri TASS a publicat un amplu interviu cu ministrul rus de externe, în care acesta a comunicat, în ce condiții s-ar putea termina războiul din Ucraina — țara vecină considerată anterior «frățească», atacată de «fratele» mai mare în toiul nopții: «Propunerile noastre privind demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care vin de acolo, inclusiv noile noastre teritorii — DNR, LNR, regiunile Herson și Zaporojie —sunt bine cunoscute inamicului».

––––––––––––––––––––

Pe scurt, despre alte știri

Consiliul municipal Chișinău a votat în două lecturi concomitent bugetul pentru anul 2023. Cei mai mulți bani vor fi investiți în drumuri și transporturi, aproximativ câte un miliard de lei. În același timp, deficitul bugetar va constitui în jur de 550 milioane de lei, însă acesta ar putea fi de patru ori mai mare, adică de peste 2 miliarde de lei (aceleași drumuri și transporturi).

Alegerile locale, care urmează să aibă loc în toamna anului 2023, se vor desfășura la 29 octombrie sau la 5 noiembrie 2023. Data concretă va fi cunoscută cu cel puțin 70 de zile înainte de alegeri.

––––––––––––––––––––

Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi

  •  La ora 10:00, Ministerul Sănătății va susține o conferință de presă despre contaminările cu boli infecțioase (anterior, situația epiodemiologică din Chișinău a fost numită «fără precedent»).
  • La ora 13:00, va începe ședința ordinară a guvernului, ultima din acest an. Agenda miniștrilor conține 40 de chestiuni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: