„Noiembrie – o lună neagră în istoria țării”. Socialiștii și comuniștii au înaintat o moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Justiției
Full Article 4 minutes read

„Noiembrie – o lună neagră în istoria țării”. Socialiștii și comuniștii au înaintat o moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Justiției

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a depus astăzi o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției. Socialistul Vasile Bolea, de la tribuna Parlamentului, a spus că „pe parcursul unui an, partidul de guvernământ a făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă”.

„Luna noiembrie din anul 2022 va fi o lună neagră în istoria țării. Am văzut eclipsa solară, am văzut eclipsa lunii de pe cer, iar acum în loc de strălucirea Guvernului Gavrilița vom trăi și eclipsa sa”, a spus Bolea.

Prin urmare el a anunțat că BCS solicită „restabilirea statului de drept prin înaintarea acțiunilor privind declararea nulității a actelor de numire în funcție a procurorilor șefi în diferite subdiviziune ale Procuraturii din cauza planării suspiciunilor rezonabile privind trucarea concursurilor”.

„Solicităm scoaterea de sub controlul politic al sistemului procuraturii. Ministrul Justiției să fie exclus din componența Consiliului Superior al Procurorilor. Mai solicităm reevaluarea proceselor pornite în procesul de reformă în justiție prin prisma excluderii factorului politic de influență nejustificată și asigurarea unui proces transparent de transformări pozitive în justiție”, a adăugat Bolea.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a spus că este șocat de „ipocrizia colegilor noștri”.

„Azi, ei vorbesc despre ordine constituțională când ei anul trecut au încercat să răstoarne ordinea constituțională prin faptul că au încercat să dea jos în Parlament un judecător al Curții Constituționale”, a comunicat Marian.

Iniţiativa BCS vine după publicarea, unor pretinse convorbiri ale lui Sergiu Litvinenco de pe contul de Telegram. Potrivit regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați, iar dezbaterea acesteia va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile de la depunere.

Amintim că, și în octombrie 2021, socialiștii și comuniștii din Parlament au depus o moțiune de cenzură pe politicile Ministerului Justiției. Atunci, opoziția îl acuza pe ministrul Litvinenco că ar fi subordonat justiția, că ar fi deschise dosare penale la indicația guvernării și că au fost inițiate reforme fără coordonarea cu partenerii externi. Moțiunea BCS a picat.

***

Pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate.

PCCOCS a anunțat pe 13 noiembrie că și contul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Oamenii legii au inițiat un dosar penal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: