„Nu este partid, ci grupare criminală“. Grosu a comentat inițiativa privind scoaterea în afara legii a Partidului ȘOR
Full Article 4 minutes read

„Nu este partid, ci grupare criminală“. Grosu a comentat inițiativa privind scoaterea în afara legii a Partidului ȘOR

Președintele Parlamentului Igor Grosu este de acord că autoritățile „funcționează încet”. Aceasta în contextul tentativelor de destabilizare și protestelor din ultima perioadă. Oficialul a spus că viteza de reacție a instituțiilor statului trebuie să fie mai mare. Astfel, Grosu a menționat că este așteaptă decizia Curții Constituționale privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”. 

Grosu a fost întrebat „dacă nu cumva autoritățile nu acționează suficient în situația în care Marina Tauber este liberă și nu-i mai sunt aplicate măsuri preventive, iar oamenii legii au confiscat sume mari de bani pregătite de organizatorii protestelor”.

„Funcționează încet. Și aici eu sunt de acord că viteza de reacție a instituțiilor trebuie să fie mai mare. Iar aici sunt două adrese clare. Una este Procuratura care trebuie, în sfârșit, să trimită dosarul în instanță. Doi – este Curtea Constituțională, care așteptăm cu toții și sperăm că membrii Curții, la fel, urmăresc ce se întâmplă în societate. Așteptăm Curtea Constituțională să se pronunțe pe sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a acestui partid, care nu este partid, ci grupare criminală organizată”, a declarat Grosu, la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit lui „de la așa-numita înființare, care a fost, de fapt, o preluare a acestui partid, liderii acestei formațiuni n-au făcut altceva decât să încalce tot ce se putea de încălcat”.

Totodată, Grosu a făcut apel la societate să facă o presiune publică, în sensul pozitiv al cuvântului, pe instituții. Potrivit președintelui Parlamentului, toate argumentele privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor sunt pe masă, iar Comisia de la Veneția s-a pronunțat că „instituțiile trebuie să-și facă treaba”.

***

Pe 8 noiembrie 2022, fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco anunța că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care se va solicita declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”. Pe 9 decembrie 2022, Litvinenco declara că Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”.

În decembrie 2022, Comisia de la Veneția s-a expus la acest subiect. Experții au subliniat că statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive. Totodată, Comisia de la Veneția a constatat că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.

***

Amintim că pe 12 martie, în centrul capitalei, Partidul „ȘOR” a organizat un protest. În timpul manifestației au fost înregistrate mai multe îmbrânceli, iar poliția a anunțat că a condus la Inspectorat 77 de persoane, inclusiv 24 de minori, pentru „documentare și identificare”.

La finalul manifestației, trei deputați ai Partidului „ȘOR” și reprezentanți de la două redacții de presă (alese de Marina Tauber) au fost lăsați să treacă de cordonul de poliție și să depună o rezoluție la Guvern. Potrivit documentului, guvernarea trebuie să achite integral facturile cetățenilor, pentru cele trei luni de iarnă.

Reprezentanții „Mișcării pentru popor” au declarat că așteaptă un răspuns din partea autorităților, în decurs de 24 de ore. În cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până pe 13 martie, ora 13:00, „poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului”.

În după amiaza zilei de 13 martie, reprezentanții Partidului „ȘOR” au organizat o acțiune de protest în sectorul Botanica al capitalei. Aceștia traversau continuu strada, blocând astfel circulația automobilelor. Susținătorii Partidului au ieșit în stradă inclusiv la Edineț și Bălți. Potrivit „Mișcării pentru Popor”, acțiuni asemănătoare au avut loc la Cimișlia, Ialoveni, Orhei, Basarabeasca și Ungheni.

Pe 14 martie, reprezentanții Partidului „ȘOR” au protestat la Guvern. Aceștia au cerut guvernării achitarea integrală a facturilor pentru lunile de iarnă. Totodată au scandat ca premierul Dorin Recean să vină în fața lor.

Și pe 16 martie, partidul va protesta, la Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: