O formațiune politică îi cere lui Sandu, Recean și Grosu să fie creat „ministerul Diasporei”
Full Article 3 minutes read

O formațiune politică îi cere lui Sandu, Recean și Grosu să fie creat „ministerul Diasporei”

Președintele Partidului „Forța Diasporei”, Nicolae Rapcea, a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu, premierului Dorin Recean și șefului legislativului Igor Grosu, în care le cere să ia în considerare crearea unui „minister al Diasporei”. Nicolae Rapcea și-a argumentat solicitarea prin faptul că nu s-ar fi „valorificat pe deplin potențialul care ar rezulta din colaborarea conducerii de vârf a țării și moldovenii aflați peste hotare”, iar instituirea „ministerului Diasporei” ar facilita acest lucru. 

Liderul Partidului „Forța Diasporei” a menționat că a decis să adreseze conducerii țării această scrisoare în urma discuțiilor cu cetățenii moldoveni din diferite țări.

„Discuțiile și consultările la care m-am referit țin de modul în care autoritățile Republicii Moldova abordează Diaspora. Da, noi știm și apreciem lucrurile bune care s-au făcut pentru Diasporă, dar considerăm că nici pe departe nu a fost valorificat enormul potențial care ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă dintre cei ce conduc țara și conaționalii aflați peste hotare”, a spus acesta.

Nicolae Rapcea a declarat că, „din păcate, Biroul pentru Relații cu Diaspora nici pe departe nu dispune de instrumentariul necesar și nici de statutul necesar pentru ca Diaspora să-și poată valorifica potențialul și să îl pună în slujba intereselor Republicii Moldova”.

„Biroul a fost o soluție bună la etapa în care a fost lansat, acum însă se impune o altă abordare. De aceea, venim către Dvs cu propunerea să examinați la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de Minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial al Diasporei să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova”, se arată în scrisoare.

Nicolae Rapcea a solicitat conducerii țării să ia în calcul crearea ministerului Diasporei drept „o investiție”.

„Știm că una din preocupările Dvs este utilizarea rațională și eficientă a banilor publici. Însă, chiar dacă la prima vedere s-ar părea că instituirea unui nou Minister ar însemna doar noi cheltuieli bugetare, în realitate lucrurile nu stau așa. Vă îndemnăm să tratați eventuala constituire a acestui Minister, drept o investiție și vă veți convinge ulterior că a fost una de succes. Desigur, aceasta nu va însemna că noul Minister va deveni un contribuabil direct la bugetul țării, dar plusvaloarea pe care o va genera, cu siguranță va aduce beneficii mult mai mari țării decât cheltuielile ce le va provoca”, a menționat el.

Rapcea a precizat că reprezentanții diasporei moldovenești sunt deschiși să participe direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou Minister.

„Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că veți avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țarii noastre”, a conschis el.

De menționat că nici Președinția, Guvernul sau Parlamentul nu au comentat deocamdată solicitarea.

***

Partidul „Forța Diasporei” (PFD) este o formațiune politică de centru-dreapta din Republica Moldova, fondată la începutul anului 2015 de către fostul prim-ministru Iurie Leancă, după plecarea sa din Partidul Liberal Democrat din Moldova. În perioada martie–aprilie 2015, în partid s-au înscris peste 4.000 de cetățeni. Din aprilie 2023, formațiunea este condusă de Nicolae Rapcea, un moldovean care are afaceri în Germania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: