„Suntem mame de îngeri, uciși pe șoselele țării”. Scrisoare către Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu
Full Article 4 minutes read

„Suntem mame de îngeri, uciși pe șoselele țării”. Scrisoare către Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu

Scrisoare deschisă către președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu. O femeie, care a scris din partea mai multor „mame îndurerate, mame de îngeri uciși sau schilodiți recent pe șosele țării”, cere autorităților ca șoferii care au săvârșit un accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale să „facă neapărat închisoare, fără şansa unor pedepse blânde”. 

„Suntem mai multe mame îndurerate, mame de îngeri uciși sau schilodiți recent pe șosele țării noastre unite prin durere, iar numărul nostru crește de la o zi la alta… Copiii noștri acum sunt la 2 metri sub pământ sau în scaun cu rotile, iar ucigașii lor se află la libertate și își trăiesc viața din plin”, a menționat femeia în scrisoare.

Ea a adăugat că „legislația noastră imperfectă e de vină, care lasă la discreția judecătorului să dispună acestor ucigași pedepse cu suspendare”.

Se cere imperativ implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după numeroasele accidentele mortale care au zguduit societatea noastră. Se cere un proiect de lege prin care săvârşirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei. Cu alte cuvinte, şoferii care provoacă accidente în care moare cineva sau rămâne schilodit pe viață, şi au fost în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil, fac neapărat închisoare cu executare, fără şansa unor pedepse blânde de închisoare cu executare”, a comunicat ea.

Femeia a mai spus că „această adaptare este necesară pentru Republica Moldova cu mici adaptări, inclusiv excluderea penitenciarului „de tip deschis” pentru aceste condamnări, care e un soi de penitenciar atât de blând, încât deţinuţii pot pleca ziua la serviciu, prin oraş, magazin, iar seara pot reveni la închisoare, ca la sanatoriu”.

Doamna Maia Sandu, domnilor Dorin Recean și Igor Grosu nimeni nu merită, nici un părinte nu merită să treacă prin calvarul de a-și înmormânta copilul ucis de șoferi iresponsabili. Am dat la căutare pe google ”șofer băut la volan Republica Molodva” și am primit peste 777 mii de de rezultate. Doamna Maia Sandu, câte știri încă ar trebuie să se mai scrie, câți oameni ar trebui să mai moară, până se va opri acest calvar dezlănțuit pe 4 roți? Suntem sute, poate chiar mii de mame de îngeri, care avem atâta energie și iubire conservată în borcane de durere. Ce-ar fi dacă am scoate-o la lumină pentru a transforma durerea noastră în salvarea altora? Tocmai de aceea am decis să cerem schimbarea legislației și sperăm să vă doriți și dvs această schimbare pentru copiii țării noastre, pentru că ai noștri copii deja nu mai sunt…”, a conchis femeia.

***

Persoanele care conduc vehiculul în stare de ebrietate ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce – riscă să rămână fără mașini, a anunțat pe 7 septembrie Inspectoratul General al Poliției.

Menționăm în acest context că președintele Parlamentului Igor Grosu a cerut în ședința plenară din 7 septembrie sancțiuni mai dure în raport cu șoferii care conduc cu viteză excesivă sau cei care urcă la volan în stare de ebrietate. Parlamentarul a pledat, inclusiv, pentru ridicarea permisului de conducere pe viață. La rândul său, președintele Comisiei parlamentare securitate publică, Lilian Carp, a anunțat că pe 8 septembrie Parlamentul va găzdui o audiere publică privind siguranța rutieră în perioada 2020-2023. Urmare a audierilor, a spus Carp, legiuitorii vor prezenta în plen un proiect de lege menit să înăsprească legislația în vigoare.

Recent, un grav accident produs la Sângera a scandalizat opinia publică. O tânără de 30 de ani a decedat pe loc, în timp ce sora sa de 17 ani și fiica de 6 ani au ajuns la spital în stare gravă, după ce o mașină, condusă de o polițistă de 22 ani, care a urcat beată la volan, le-a spulberat pe trotuar. Timp de o săptămână de la accidentul de la Sângera, alți doi polițiști au fost implicați în accidente rutiere, soldate cu victime.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: