O funcționară din Rezina va sta 5 ani după gratii. A pretins că poate elibera certificate de dizabilitate
Full Article 2 minutes read

O funcționară din Rezina va sta 5 ani după gratii. A pretins că poate elibera certificate de dizabilitate

O specialistă în relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina, învinuită de săvârșirea a 19 episoade de trafic de influență, a fost condamnată la 5 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată pe 18 octombrie de către Judecătoria Orhei, sediul Central.

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna februarie 2020 de către Centrul Național Anticorupție. Potrivit materialelor, specialistul relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina, acționând în comun cu o altă colegă, au pretins și primit de la persoanele interesate în acordarea gradului de dizabilitate și/sau rudele acestora, care nu corespundeau criteriilor privind determinarea dezabilității, mijloace bănești ce variau între 4 000 și 18 500 lei, susținând că au influență asupra persoanelor publice din cadrul Serviciului pentru Determinarea Dezabilității și Capacității de Muncă, să-i determine pe aceștia să acorde gradul de dizabilitate solicitat.

Judecarea cauzei a durat 8 luni, fiind disjunsă în privința inculpatei într-o procedură separată, aceasta recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea sa, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Astfel, prin sentință din 16 octombrie 2023, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea a 19 episoade de trafic de influență, și, deși acuzatorul de stat a solicitat aplicarea amenzii în mărime de 250 000 lei, acesteia i-a fost stabilită pentru concurs real de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor stabilite – pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani în penitenciar semiînchis pentru femei.

Totodată, a fost aplicată confiscarea specială prin încasarea din contul inculpatei, cu trecerea în beneficiul bugetului de stat, a sumei ce depășește 107 000 lei.

Sentința poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: