OMS avertizează: Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „în genunchi”
Full Article 2 minutes read

OMS avertizează: Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „în genunchi”

Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „în genunchi”, a avertizat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fața Consiliului de Securitate al ONU, menționând că jumătate din cele 36 de spitale ale enclavei nu mai funcționează „deloc”, scrie Agerpres cu referire la AFP.

„Situația de pe teren este imposibil de descris: coridoarele spitalelor în care sunt îngrămădiți răniți, bolnavi şi muribunzi, morgi pline, operații fără anestezie, zeci de mii de oameni refugiați în spitale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, menționând peste 250 de atacuri asupra instituțiilor sanitare din Gaza şi Cisiordania de la începutul războiului declanșat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie şi 25 împotriva unor instituții din Israel.

„Înțeleg prin ce trec copiii din Gaza, pentru că eu am trăit același lucru când eram copil”, a remarcat directorul general al OMS, originar din Tigray, în Etiopia.

„Zgomotul împușcăturilor şi obuzelor care șuierau prin aer, mirosul de fum după ce au lovit, gloanțe, trasoare în noapte, frica, suferința”, a descris el, denunțând, pe de altă parte, atacurile „barbare” din 7 octombrie şi cerând eliberarea ostaticilor Hamas.

La începutul ședinței sale, Consiliul de Securitate a păstrat un minut de reculegere în omagiu victimelor atacurilor Hamas împotriva Israelului (1.200 de morți conform bilanțului revizuit al autorităților israeliene), civililor uciși în bombardamentele din Fâșia Gaza (peste 11.000 de morți, potrivit Ministerului Sănătății Hamas), precum şi jurnaliștilor şi personalului ONU care şi-au pierdut viața de la începutul acestui război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: