Opozanta Maria Kolesnikova din Belarus a fost condamnată la 11 ani de închisoare (FOTO)
Full Article 2 minutes read

Opozanta Maria Kolesnikova din Belarus a fost condamnată la 11 ani de închisoare (FOTO)

Judecătorii din Minsk au condamnat-o la 11 ani de închisoare pe Maria Kolesnikova, opozanta din Belarus care a coordonat echipa lui Victor Babariko, pretendent la funcția de președinte în cadrul alegerilor din 2020, înainte de a fi privat de libertate. A fost condamnat la 10 ani de închisoare și Maxim Znaka, un alt opozant belarus.

Potrivit ВВС, ședința de judecată s-a desfășurat cu ușile închise. Kolesnikova și Znaka au fost găsiți vinovați pe trei capete de acuzare: instigare la acțiuni care pun în pericol securitatea națională, crearea unei grupări teroriste și conspirație cu scopul de a acapara puterea.

Astfel, Kolesnikova își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar cu un nivel de securitate medie, iar Znaka – maximă. Ei au petrecut în închisoare aproape un an, în așteptarea verdictului. Ambii au fost arestați pe 9 septembrie 2020.

Proteste de amploare au izbucnit în Belarus după alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Potrivit Comisiei Electorale de la Minsk, a învins Alexandr Lukașenko. Opoziția nu a recunoscut legitimitatea alegerilor și a insistat că, de facto, scrutinul a fost câștigat de Svetlana Tihanovskaya (Victor Babriko nu a fost lăsat să candideze, fiind în detenție. În iunie 2020 el a fost reținut, fiind suspectat de acte de corupție și spălare de bani, iar în iulie 2021 a fost condamnat la 14 ani de închisoare).

Opozanta Maria Kolesnikova din Belarus a fost condamnată la 11 ani de închisoare (FOTO)

zerkalo.io

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: