Paradox de Moldova: locuri vacante și șomeri. Explicația ministrului Muncii: mulți nu caută de lucru
Full Article 3 minutes read

Paradox de Moldova: locuri vacante și șomeri. Explicația ministrului Muncii: mulți nu caută de lucru

În Republica Moldova există un deficit mare de brațe de muncă, atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. Precizarea a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu în cadrul ediției din 18 septembrie a emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4. Oficialul a declarat că, inclusiv și ministerul pe care-l conduce duce lipsă de cadre, asta chiar dacă recent au fost majorate salariile. Alexei Buzu a declarat că această situație se explică, inclusiv prin faptul că „o bună parte” din șomeri nu vor să muncească.

Ministrul Buzu a declarat că Republica Moldova duce lipsă de cadre de muncă în mai multe domenii de activitate.

Sunt cifre destul de mari. Atât în sistemul de asistență socială, în sistemul de educație, în sistemul de sănătate, acolo după mine lucrurile sunt cele mai complicate. Pentru că dacă, spre exemplu, în sistemul de asistență socială, în medie 18%-20% pleacă și vin în fiecare, este mai ușor să instruiești o persoană ca să fie asistent social. Este mult mai complicat să instruiești un specialist în sănătate, un medic. Pentru că perioada de studii este foarte lungă, investițiile sunt foarte mari. Și orice pierdere din sistemul de sănătate complică lucrurile. Dar și în discuțiile cu ministrul Efros, în afacerile interne, ducem lipsă peste tot. Și în sectorul privat este o problemă”, a spus acesta.

Alexei Buzu a declarat că și Ministerul Muncii și Protecției înregistrează un deficit de brațe de muncă.

Inclusiv la ministerul pe care-l conduc ducem lipsă de persoane. Deci noi, inclusiv după ce am majorat salariile, în continuare nu reușim să completăm toată structura ministerului. Ducem lipsă de încă minim 15 persoane, nu putem să angajăm”, a menționat el.

Întrebat cum se explică acest fenomen, ministrul a spus: „Problema noastră este că avem foarte multe persoane care sunt în afara pieței muncii și nu caută un loc de muncă. Aste este problema de bază. (…) Cred că avem o problemă că o bună parte din cei care nu muncesc, nu doresc să muncească”.

Oficialul a precizat că numărul mare de locuri de muncă vacante se explică și printr-o serie de probleme ce țin de Guvern.

Avem persoane care îngrijesc copii mici și ar vrea poate să revină mai rapid pe piața muncii, parțial cel puțin. Și pentru că avem problemele pe care le avem cu grădinițele, cu școlile… Pentru că după școală ce faci cu copilul? Nu toți au resurse să meargă la programe după școală. Nu avem creșe suficiente, grădinițele sunt arhipline, cel puțin în urbe. Și, aici, cred că putem noi să facem mult mai bine. Avem și probleme de prestațiile sociale, spre exemplu, unii beneficiari de ajutor nu sunt interesați să revină mai repede sau, cel puțin, să beneficieze de programe de ocupare activă”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: