Pedepse mai dure pentru șoferii beți care provoacă accidente. Caraman, în lacrimi: „Nu votați pentru mine, dar pentru Valerian, Anastasia și Daniel”
Full Article 3 minutes read

Pedepse mai dure pentru șoferii beți care provoacă accidente. Caraman, în lacrimi: „Nu votați pentru mine, dar pentru Valerian, Anastasia și Daniel”

Șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere ar putea fi sancționați mai dur. Mai exact, aceștia ar putea merge la închisoare pentru un an. La fel, ei riscă să își piardă dreptul de a conduce mijloace de transport. Mai mult, la propunerea comunistei Diana Caraman, Codul Penal ar putea fi modificat, așa încât accidentele rutiere provocate de consumul de alcool, droguri sau viteză mare să fie calificate drept infracțiuni intenționate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat pe 26 octombrie, în prima lectură, de 63 de deputați.

Autorii proiectului, un grup de deputați PAS, propun închisoare de un an pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate sau drogați, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport sau muncă neremunerată în folosul comunității, anunță Parlamentul. La fel, PAS propune majorarea termenului de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei.

Proiectul mai prevede ca persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Se mai propun modificări la Codul penal, astfel încât șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului să nu poată beneficia de pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală. Totodată, în cazul în care aceștia își vor recunoaște vina, vor putea beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.

Autorii documentului mai propun completarea Codului contravențional cu o prevedere prin care se stipulează că șoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.

Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votată în prima lectură o inițiativă a deputatei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, care propune o altă modificare la Codul penal, cu scopul de a combate fenomenul consumului de droguri sau de alcool la volan. Mai exact, deputata propune ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau de droguri, precum și de depășirea limitei de viteză să fie calificate drept infracțiuni intenționate.

„Nu votați acest proiect pentru Diana Caraman, dar pentru Valerian, Anastasia și Daniel” – a declarat în lacrimi, de la tribuna centrală a Parlamentului, comunista Diana Caraman, atunci când a cerut susținerea deputaților.

Parlamentul anunță că, pentru lectura a doua, cele două proiecte de lege vor fi comasate, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități, și vor fi propuse spre adoptare în plenul Legislativului, de bază fiind proiectul PAS.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în care au murit 24 de persoane, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: